PTT: bellen op kosten van een ander mogelijk

Door DEN HAAG, 26 JUNI. Het is mogelijk om in telefooncentrales in te breken en op kosten van anderen te telefoneren. Dit zegt de directeur netwerkdiensten van PTT Telecom, Johan Kooij. PTT Telecom heeft lang volgehouden dat het niet mogelijk was dat abonnees te hoge nota's kregen nadat anderen op hun rekening hadden gebeld.

De Landelijke werkgroep van 06-gedupeerden meent dat er exploitanten van 06-sekslijnen zijn die op andermans rekening naar hun eigen 06-nummers bellen. Op die manier verdienen de exploitanten tussen de zestig en zeventig cent per minuut. Telefoonabonnees die zelf nooit voor een gulden per minuut met een 06-sekslijn hebben gebeld kunnen vervolgens wel de rekening gepresenteerd krijgen.

Volgens directeur Kooij doet zijn bedrijf alles wat in redelijkheid verwacht kan worden om te voorkomen dat iemand op andermans rekening belt. Maar hij zegt dat het onzin is te beweren dat alles afgeschermd kan worden. “Als er bij de computers van het Pentagon ingebroken kan worden, dan kan dat ook bij het publieke telefoonnet.”

Een directeur van een grote exploitant van 06-sekslijnen is vorige maand gearresteerd op verdenking van belastingfraude en na korte tijd weer vrijgelaten. De fiscale opsporingsdienst (FIOD) heeft het computerbestand gekopiëerd waarmee de exploitant de bellers van zijn 06-lijnen bedient.