Politieke onrust Engeland maakt Damrak kopschuw

AMSTERDAM, 26 JUNI. Op de Amsterdamse beurs stonden de aandelenkoersen vanmorgen onder druk door de terugval van de koersen in de Londense City. Beleggers zijn in verband met de politieke onzekerheid in Groot- Brittannië kopschuw geworden.

AMSTERDAM Rondom het middaguur kroop de beursgraadmeter, de AEX- index, na de hele ochtend in de min te hebben gestaan, naar de 435,06 punten. Dat was nagenoeg onveranderd ten opzichte van het slot vrijdag. De Londense index, de FT-SE, stond toen 45 punten lager op 3.334.

Van de hoofdfondsen hadden vooral Unilever, Akzo en de uitgevers last van het flauwe Engelse sentiment. Het Nederlands/Britse voedings- en wasmiddelenconcern Unilever verloor 1,10 op 202,40. De koers van Akzo leed 1,20 verlies op 186 gulden. Elsevier, dat evenals als Unilever een Nederlands-Britse combinatie is, moest drie dubbeltjes terrein prijsgeven op 18,40. VNU verloor acht dubbeltjes op 186,20 en Wolters Kluwer 1,20 gulden op 138,60. Op de obligatiemarkt zette de negatieve lijn van vrijdag door. Toen moesten de koersen als gevolg van aanwakkerende inflatie in Duitsland met zo'n 7 dubbeltjes omlaag. Vanochtend ging daar nog eens gemiddeld 35 cent vanaf. Opmerkelijk was de winst van dat andere Nederlands-Britse concern, Koninklijke/Shell. Na het tumult rond de Brent Spar, lijkt het fonds de weg omhoog weer in te slaan. Koninklijke Olie boekte een winst van zes dubbeltjes op 191,50 gulden. Ook Philips was vanmorgen hoger, met een dubbeltje winst op 65,90. Philips' dochter Polygram deed het nog beter met drie dubbeltjes winst op 91,80. Op de lokale markt viel Nutricia op. Wederom oplaaiende overnamegeruchten rondom het voedingsfonds zorgden voor een flinke koerswinst. Het aandeel noteerde rondom het middaguur 112,10 gulden, ofwel een winst van 6,80 gulden. Op de Europese valutamarkten heeft het slepende handelsconflict tussen de VS en Japan vanmorgen zijn spoor nagelaten. Beleggers weten eigenlijk niet wat ze moeten verwachten van de uitkomst van de onderhandelingen tussen de twee landen. De VS eisen een ruimere toegang voor Amerikaanse auto's en auto-onderdelen op de Japanse markt, maar de Japanners willen daarover geen toezeggingen doen. De Amerikaanse munt noteerde bij een flauwe handel rondom het middaguur 1,5510 gulden, dat was ruim een halve cent lager dan bij het slot vrijdag. Het pond sterling, dat eind vorige week de perikelen binnen premiers Major conservatieve partij redelijk doorstond, moest vanmorgen duidelijk in koers achteruit. Het pond noteerde 2,4820 tegen 2,4940 bij het slot vrijdag.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs namen vandaag vooral institutionele beleggers winst. Als gevolg verloor de Nikkei-index 119,82 punten op 15.145,36 punten.