'Op de motor kan je geen 65 worden'

Dit is de tiende aflevering van een serie gesprekken met oud-topsporters over hun maatschappelijke carrière na de sport.

De grasdroger uit Abbekerk. Zo stond ik als motorcoureur al bekend. M'n vader was boerenzoon, maar die zag het niet zitten om z'n leven lang 'het vreten uit de stront' te moeten halen. Dus stopte hij op de boerderij. In 1950 kocht hij een maalderij met een drogerij in Abbekerk. Mijn bouwjaar is '48, dus van kinds af aan liep ik al mee in het bedrijf.

Ieder weekend had ik een wedstrijd. Dat betekende pas laat naar het circuit en dan zondag meteen weer naar huis. Want maandag om zes uur moest ik al beginnen. Het was niet zo dat ik beter presteerde omdat ik naast de sport andere bezigheden had. Druk en spanning verdreven de gedachten aan het bedrijf. Zodra ik op 'dat ding' zat, wilde ik winnen.

Pas in '76 ging ik wedstrijden in het buitenland rijden. Rond die tijd ging het niet zo best met 't bedrijf. Toen twijfelde ik wel eens of ik me niet net als andere coureurs volledig op het racen moest richten. In '81 hebben we het produktieproces aangepast waardoor we goede exportmogelijkheden kregen. Banken kregen vertrouwen en de rentabiliteit van het bedrijf steeg. In datzelfde jaar stopte ik. Ik wist zeker dat ik met mijn machine geen wereldkampioen kon worden. Maar mijn besluit stond los van de ontwikkelingen op het bedrijf. Het maakte de beslissing wel makkelijker. Ik wist dat ik niet in het zwarte gat zou vallen. Spanning en afleiding zat. Hier kon ik 65 worden, op de motor niet.

Incasseren en tegenslagen leren overwinnen, dat heb ik overgehouden aan de sport. Je leert dat alles tijdelijk is. Het leven gaat niet over een mooie, geplaveide weg. Zo kwam ik als coureur, met nog een half rondje op kop te gaan, een keer volledig kapot te zitten. Een vreselijke klap, maar daar leer je van. Zakelijk gaat het ook lang niet altijd voor de wind. Ook nu ben ik afhankelijk van natuur en techniek.

Topruiters als Lansink, Sloothaak en Beerbaum mag ik tot mijn klantenkring rekenen. Door hun successen voel ik me weer betrokken bij de topsport. Net als ieder jaar tijdens de TT in Assen.

    • Mark Hoogstad