Nog twee dagen tijd voor onderhandelingen over automarkt; Conflict Japan-VS nadert ultimatum

GENÈVE, 26 JUNI. Japan en de Verenigde Staten zetten vandaag in Geneve het overleg over hun geschil over de autohandel op een hoger niveau voort. De onderhandelingen die sinds donderdag op het niveau van vice-minister zijn gevoerd hebben geen resultaat opgeleverd. Vanavond hebben de nieuwe gesprekspartners, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor en Ryutaro Hashimoto, de Japanse minister van handel en industrie, hun eerste ontmoeting.

Bij aankomst in Genève de afgelopen nacht zei Kantor: “Ik wacht af wat minister Hashimoto te zeggen heeft en wat voor nieuwe voorstellen hij heeft meegebracht.” Kantor wilde geen inschatting geven over de kans op succes van de onderhandelingen en zei slechts: “Ik denk dat we op dit punt allemaal realistisch zijn”. Alleen een volledige opheldering van het geschil kan, aldus Kantor, de sancties - een 100 procent tarief ter waarde van 5,9 miljard dollar op luxe Japanse auto's met ingang van 28 juni - nog afwenden.

Minister Hashimoto zei vandaag in Tokio voor zijn vertrek “niet onflexibel” te zijn. “Ik ben bereid te praten als de Verenigde Staten onze principes respecteert”, stelde hij. Premier Murayama zei Hashimoto aangespoord te hebben om een akkoord te bereiken, maar “omdat er verschillen over principes zijn zal een akkoord moeilijk zijn”.

Van Japanse zijde wordt er sterk op het principiële karakter van het geschil gewezen. Ook vice-minister van handel en industrie Yoshihiro Sakamoto stelde zaterdag in Geneve: “We zijn in het stadium gekomen waar de filosofische verschillen zo groot zijn dat het enige dat we kunnen doen het diepgaand bespreken van deze punten is.”

De Japanners accepteren niet dat de Amerikanen eenzijdig een ultimatum hebben gesteld, met sancties dreigen en willen dat Japan minimum-quota voor de import uit de VS stelt. Japan stelt dat de VS daarmee internationale handelsregels schenden. Vice-minister Tomio Tsutsumi zei vandaag in Tokio dat zijn regering niet de Japanse industrie kan dwingen Amerikaanse produkten af te nemen.

De Amerikaanse vice-minister voor handel, Jeffrey Garten, die de afgelopen dagen met Sakamoto in Geneve heeft onderhandeld, stelt daar tegenover: “Een van de redenen dat we deze onderhandelingen zo serieus nemen is dat er met de toenemende ontwikkeling van Azië een enorme markt voor ons ontstaat. Sommige landen nemen handelswijzen van Japan over, maar we hebben nu een lijn getrokken om aan te geven wat nog acceptabel is”. Garten verwees met name naar China en Zuid-Korea.

De Japanse regering stelt daarentegen dat de Amerikaanse auto-industrie achterop is geraakt bij de Europese industrie omdat de grootte van de auto's niet geschikt is voor de Japanse steden en de Amerikanen niet genoeg modellen met het stuur aan de rechterkant bieden - in Japan rijdt het verkeer links.

Over de principiële verschillen zei Garten gisteren: “We zijn nooit zo ver geweest in het laten verduidelijken van de meningsverschillen”. De vier dagen durende onderhandelingen waren volgens hem vriendzamer en diepgravender geweest dan de voorgaande onderhandelingsrondes. (Reuter, AP)