Murdoch dichtbij akkoord overname zenders Berlusconi

ROME, 26 JUNI. Volgens de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch is op korte termijn een akkoord mogelijk met zijn Italiaanse collega Silvio Berlusconi. Murdoch wil een meerderheidsbelang kopen in Berlusconi's drie commerciële tv-zenders en zijn reclamebureau Publitalia.

“We zijn dichter bij een akkoord,” zei Murdoch nadat hij gisteren vijf uur met Berlusconi had gesproken in diens villa in het Noorditaliaanse stadje Arcore. Het was de tweede ontmoeting binnen een maand. Een eventueel akkoord “is een kwestie van weken, neen, van verscheidene dagen,” zei Murdoch. “Maar er is geen echte deadline.”

Berlusconi hield zich op de vlakte en vond het nog te vroeg voor een handdruk ten behoeve van de foto. Hij is op twee fronten tegelijkertijd aan het onderhandelen. Verkoop van een meerderheidsbelang aan Murdoch is één optie. De andere is een opdeling van de aandelen Mediaset, de holding binnen Berlusconi's Fininvestgroep voor tv en reclame. Daarover is Berlusconi onder andere in gesprek met de Duitse mediamagnaat Leo Kirch en de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal.

Murdoch heeft gisteren duidelijk gemaakt dat hij absolute controle wil over Mediaset. Hij wil op zijn minst 51 procent, maar herhaalde niet meer dat hij Berlusconi niet als minderheidspartner zou willen, binnen Mediaset of binnen News Corporation, Murdochs overkoepelende mediaholding. Murdoch zei dat hij andere Italiaanse partners zou zoeken, waarschijnlijk banken, als Berlusconi hem heel Mediaset zou verkopen.

In het gesprek gisteren is volgens de twee mediamagnaten in grote lijnen overeenstemming bereikt over een eventuele verkoopprijs, maar zij wilden het bedrag niet noemen. Volgens berichten in de Italiaanse pers had Murdoch 4,5 biljoen lire geboden, ongeveer 4,5 miljard gulden. Berlusconi zou daar een vraagprijs van 6,5 biljoen lire, ongeveer 6,5 miljard gulden, tegenover hebben gezet.

In de andere optie zou Berlusconi een zekere controle kunnen behouden over Mediaset, ook al heeft deze oplossing als nadeel dat de kritiek op zijn belangenverstrengeling als mediamagnaat en politicus kan voortduren. Berlusconi zei dat managers van Fininvest zelf aandelen willen kopen. Verder zou hij een deel op de beurs willen brengen en een deel willen verkopen aan Kirch en Al-Waleed.

Als Berlusconi dan zelf ongeveer een derde van de aandelen zou behouden, zou hij met een minderheidsbelang toch nog de grootste aandeelhouder zijn.

Berlusconi heeft zowel politieke als juridische redenen om te verkopen. Zijn bondgenoten in de rechtse alliantie hebben aangedrongen om maatregelen tegen belangenverstrengeling.

Bovendien moet Berlusconi volgens een uitspraak van het Constitutionele Hof uiterlijk in de zomer van volgend jaar een van zijn drie zenders hebben verkocht.

Deze uitspraak is niet ongeldig geworden door Berlusconi's overwinning bij de mediareferenda eerder deze maand, waarbij een meerderheid het voorstel verwierp om Berlusconi te dwingen twee van zijn drie zenders te verkopen.

    • Marc Leijendekker