Muntz prolongeert golftitel na twee extra holes

ARNHEM, 26 JUNI. Rolf Muntz heeft zaterdag in Arnhem zijn nationale golftitel geprolongeerd. In het laatste paar speelde de 25-jarige Brabander met enige concurrent Joost Steenkamer op de Rosendaelsche Golfclub. Extra holes moesten uitkomst bieden nadat beide spelers na vier ronden gelijk waren geëindigd op 285 slagen. Op de tweede hole van de barrage sloeg Muntz de bal een meter van de cup en maakte een birdie (één onder par). Steenkamer miste het gaatje in een alles-of-nietspoging, waarop Muntz de armen in de lucht kon steken.

Op grond van het aantal werkelijke slagen waarin beiden rond gingen, zou Steenkamer als winnaar gehuldigd moeten worden. Hij sloeg 283 keer, maar kreeg in de tweede ronde donderdag twee strafslagen omdat hij bij de elfde hole een afstandspaaltje had verwijderd. “Ik ben professional”, zei hij na afloop, “en volgens de regels waar profs mee spelen mag je zo'n paaltje altijd weghalen. Maar omdat tijdens dit NK amateurs meedoen gelden andere regels en mag het dus niet. Ik was zo waanzinnig boos die dag, maar daarna kon ik het wel van me afzetten.”

Als Muntz en Steenkamer om één uur beginnen aan de vierde en laatste ronde, staan beiden op min drie, drie slagen onder het baangemiddelde. Vooraf is duidelijk dat een van beiden nationaal kampioen zal worden, want de afstand met de rest van het spelersveld is onoverbrugbaar groot.

Een man of dertig staat te kijken als Muntz en Steenkamer afslaan op de eerste hole. Een ouder echtpaar kijkt de ballen bewonderend na: “Niet mis hè”, zegt hij. “Nou, daar kunnen wij alleen maar van dromen”, antwoordt zij. Muntz en Steenkamer houden elkaar redelijk in evenwicht gedurende de eerste negen holes. Dan weer maakt Steenkamer een bogey (een slag teveel), terwijl zijn tegenstander op par (gelijk) blijft. Een paar holes later slaat Muntz een bogey en speelt Steenkamer par. Naarmate er meer holes worden gespeeld en het publiek, aangevoerd door beide spelers en hun caddies, dieper het bos intrekt, overstemt het vogelgekwetter steeds meer het verkeerslawaai van de A12. De stroom toeschouwers dijdt langzaam uit. Allen blijken grote kenners van het golfspel. Ze proberen elkaar te overtreffen in het technische gehalte van hun commentaar. “Zie je dat, Muntz haalt zijn driver veel minder naar achteren dan Steenkamer.” Een man met een beginnende buik moppert: “Matige swing, die Steenkamp. Mijn techniek zal het nooit worden.” Prompt belandt Steenkamers bal in het publiek. Een vrouwelijke toeschouwer kan zich nog net op tijd losmaken van haar opklapbaar stoeltje.

Halverwege de ronde, na negen holes, staan Muntz en Steenkamer beiden op min twee. Als ze langs het scorebord lopen, constateren ze dat ze onbedreigd aan kop gaan. Zeven holes later heeft Muntz een voorsprong genomen van vier slagen onder par, tegen Steenkamer twee onder par. De verklaring is volgens een toeschouwer simpel: “Muntz kan goed putten, Steenkamer niet.” Naarmate het scoreverloop voor hem gunstiger wordt, loopt Muntz steeds vaker hand-in-hand met zijn vriendin, tijdens de titelstrijd ook zijn caddy, over de fairways.

De afslag van de 16 hole, die in drie slagen moet worden afgewerkt, lijkt desastreus te verlopen voor Steenkamer. Zijn bal dreigt in rul zand en diep gras terecht te komen, maar zeilt tegen de tas van een vrouw die op een heuvel rondom de green zit. Via de tas rolt de bal steil naar beneden tot vlakbij de cup. Als Steenkamer naar de green komt, klimt hij de heuvel op en geeft de vrouw onder luid applaus een zoen.

Steenkamer heeft nog steeds twee slagen achterstand als hij afslaat voor de lange 17de hole. Later vertelt hij: “Die afslag en de slag erna waren mijn beste van het toernooi. Ik was er vooral zo tevreden mee, omdat ik in staat bleek ook onder druk goed te slaan.” Muntz heeft grote problemen met de 17de en ziet zijn voorsprong verdwijnen, waarna play-offs de beslissing moeten forceren.

Volgens Steenkamer niet de meest ideale afsluiting van een toernooi. “Ik vind het toch een beetje een anti-climax, je bent vier dagen aan het golfen en dan wordt het snel even beslist in een sudden-death situatie.”

De beslissing valt uiteindelijk in de tweede play-offhole. “Ik had gewoon geen geluk en Rolf legt zijn bal zestig centimeter van de cup”, aldus Steenkamer die de titel aan Muntz moest laten.

En wat betreft al die technische kritiek op zijn swing? “Dat is gewoon typisch voor Nederlands publiek. Ik heb mezelf een compacte swing aangeleerd omdat ik vrij lang en tenger ben. Als je prof bent moet je een keuze maken voor een bepaalde stijl die ook nog wat oplevert. En dat het wat oplevert heb je de afgelopen dagen wel kunnen zien.”

    • Robert Giebels