KNP BT noteert dochter op Wall Street

AMSTERDAM, 26 JUNI. KNP BT (papier, verpakkingen, grafische- en informatiesystemen) wil met de beursintroductie van haar divisie BT Office Products op de Newyorkse effectenbeurs circa 200 miljoen gulden ophalen. KNP BT gaat op Wall Street tien miljoen aandelen plaatsen. Desgewenst kan het bankensyndicaat dat de emissie leidt nog eens 1,5 miljoen extra aandelen plaatsen.

De geïndiceerde uitgiftekoers bedraagt twaalf tot veertien dollar. Dat betekent omgerekend een opbrengst van tussen de 185 en 220 miljoen gulden, exclusief eventueel de extra te plaatsen aandelen, die tussen de 28 en 33 miljoen gulden opleveren. Tien miljoen aandelen komt overigens overeen met 30 procent van het totale aandelenkapitaal van de divisie BT Office Products.

Met de beursgang wil KNP BT de verdere uitbreiding van zijn activiteiten op het gebied van de distributie van kantoorartikelen financieren. BT Office Products (omzet 1994: 945 miljoen dollar, winst 7,3 miljoen dollar) is de afgelopen periode fors gegroeid door een tiental acquisities, voornamelijk in de Verenigde Staten.

KNP BT hoopt trouwens de meerderheid van de aandelen te verkopen in de VS. KNP BT stelde vorige maand nog zijn Amerikaanse kantoorartikelenpoot te willen introduceren aan de Nasdaq, de elektronische schermenbeurs in New York. Die plannen zijn inmiddels gewijzigd. BT Office krijgt een notering op de New York Stock Exchange omdat deze volgens KNP BT op termijn een grotere aantrekkingskracht heeft dan de Nasdaq en daarop bovendien de belangrijkste concurrenten van BT Office Products genoteerd staan. (ANP)