Klap in het gezicht van premier; Minister zou Major willen uitdagen

LONDEN, 26 JUNI. John Redwood, de Britse minister voor Wales, heeft vanmorgen zijn ontslag ingediend en zou zich vanmiddag kandidaat stellen voor het uitdagen van premier Major als leider van de Conservatieve partij.

De kandidaatstelling van Redwood is een klap in het gezicht van Major. Deze schreef donderdag onverwachts verkiezingen uit voor het partijvoorzitterschap en stelde zichzelf opnieuw verkiesbaar in een poging een einde te maken aan de voortdurende aanvallen op zijn leiderschap.

In een vraaggesprek met de BBC zei Major gisteren nog dat hij “zeer verbaasd” zou zijn als de Eurosceptische Redwood, een getrouwe van ex-premier Thatcher, hem zou uitdagen.

Major had donderdag na zijn aftreden als partijvoorzitter al gezegd niet te verwachten dat leden van zijn kabinet zich kandidaat zouden stellen. Redwood was de enige minister in het kabinet die tot dusver niet zijn volle steun had betuigd aan Major.

Redwood kan in het anti-Majorkamp op meer steun rekenen dan ex-minister van financiën Norman Lamont, over wiens kandidatuur ook geruchten de ronde doen. Lamont, die sinds zijn ontslag in 1993 een wrok koestert tegen Major, wordt als kandidaat minder serieus genomen.

Niet bekend

Ex-premier Thatcher noemde Major, voordat de kandidatuur van haar vertrouweling Redwood officieel was, gisteren nog “de best beschikbare kandidaat”. Redwoods kandidatuur kan het begin zijn van een openlijk gevecht tussen kopstukken in de verdeelde Conservatieve partij. Majors campagneleider Oakley waarschuwde vanochtend dat de strijd van de rechtervleugel tegen Major kan resulteren in een overwinning in de tweede ronde van de pro-Europese minister van economische zaken Michael Heseltine ter linkerzijde van Major.

Redwood is van de minst bekende minister in Majors kabinet in één klap de bekendste geworden. Major benoemde hem in 1993 als minister voor Wales, op hetzelfde moment dat Lamont Majors kabinet verliet. De ultra-conservatieve Redwood, sinds 1987 parlementariër van het kiesdistrict Workingham, staat bekend als een koele calculator. Hij is aanhanger van Thatcher, overtuigd Euroscepticus, fervent voorstander van privatisering en tegenstander van abortus. Uitsluiting van Britse deelname aan de Economische en Monetarie Unie van de EU wordt vermoedelijk het speerpunt van Redwoods campagne voor het leiderschap van de partij.

Major heeft Britse deelname aan de EMU tot dusver niet willen uitsluiten. UItsluiting zou zijn Eurosceptische belagers kalmeren, maar de tegenstand op de linkervleugel vergroten.

Uit een opiniepeiling van het dagblad Sunday Times bleek dat een grote meerderheid van de Conservatieve kiezers wil dat Major aanblijft als partijleider.

    • Daniela Hooghiemstra