Kiezers belonen jovialiteit Terpstra

“Hoe vroeger op de ochtend, hoe schoner het volk.” Met wijdse armgebaren verwelkomt een ambtenaar van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport zijn staatssecretaris Erica Terpstra. Uiterst opgewekt beantwoordt ze nog voor negen uur 's ochtends de begroeting alvorens ze in het Haagse perscentrum Nieuwspoort een aantal adviezen over het jeugdbeleid in ontvangst neemt. Zelfs op dit matineuze tijdstip is Terpstra joviaal.

Wellicht mede om die eigenschap kozen Nederlanders het vrouwelijke boegbeeld van de VVD vorige week opnieuw tot de populairste politica, een titel die ze koestert. Met 32 procent van de stemmen van 876 kiesgerechtigden finishte ze met een ruime voorsprong op haar partijgenote Jorritsma (24 procent), de D66-bewindslieden Sorgdrager (19 procent) en Borst (11 procent) en de enige PvdA-vrouw in het kabinet, De Boer (4 procent). Dat Terpstra goed ligt bij de bevolking, bleek meer dan ooit bij de Tweede-Kamerverkiezingen in mei vorig jaar. Ze kreeg, als tweede op de lijst, 311.284 voorkeurstemmen en daarmee liet ze haar concurenten ver achter zich. Terpstra haalde zo op eigen kracht een handvol zetels voor de VVD binnen en droeg in belangrijke mate bij aan grote succes van de liberalen. Als ergens in Nederland een bal in het speelveld wordt gebracht of een startschot klinkt, is de kans levensgroot dat Terpstra langs de lijn staat. Gisteren nog bij de Nederlandse hockeydames die de Europese titel behaalden. Beschaafd toekijken, zoals de meeste 'bobo's' plegen te doen, is er niet bij. Ze laat zich zien en luid horen vanaf de eretribunes, zoals een paar weken geleden in Wenen, waar ze, versierd met pet en Ajax-shawl, de club van Louis van Gaal naar de overwinning schreeuwde. Zoals bij de hockeydames en Ajax staat ze achter sporters die de wind mee hebben, maar ook gehandicapte sportlieden kunnen op haar rekenen. Dankzij haar inspanningen zijn dit jaar voor het eerst rolstoelers toegelaten tot de Nijmeegse wandelvierdaagse. Het moet raar lopen wil Terpstra er in Nijmegen