Kampioen Knaven mag niet naar de Tour

MEERSSEN, 26 JUNI. Zelfs een Nederlandse titel heeft Servais Knaven niet aan een startbewijs voor de Tour de France kunnen helpen. De TVM-coureur hulde zich gistermiddag in Meerssen in de rood-wit-blauwe kampioenstrui, maar een paar uur later kreeg hij van zijn ploegleider Cees Priem te horen dat hij niet in de Tour-ploeg is opgenomen.

Knaven was na afloop van de gewonnen titelstrijd nog hoopvol gestemd dat hij volgende week in Bretagne zijn Tour-debuut zou kunnen maken. Maar net als Tristan Hoffman in 1992 moest ook de 24-jarige Gelderlander ervaren dat een nationaal kampioenschap nog geen internationale status garandeert. “Ik heb gekeken naar de langere termijn”, zei Priem vanmorgen. “Zijn kansen komen volgend jaar als de Tour in Den Bosch start.”

De NK-zege van Knaven was een logisch gevolg van de suprematie van de TVM-formatie. De renners van Priem waren in de slotfase van het NK zowel numeriek als kwalitatief in de meerderheid. Behalve Knaven waren ook Maarten den Bakker en Niels van der Steen aanwezig in de kopgroep, die verder bestond uit Danny Nelissen, Raymond Meys en het Novell-duo Leon van Bon-Eddy Bouwmans. Knaven demarreerde 13 kilometer voor de finish uit de kopgroep. Aan de meet had hij 46 seconden voorsprong op zijn achtervolgers.

Voor Knaven betekende de nationale titel zijn eerste overwinning in het profcircuit. Als amateur van Koga Miyata won hij twee keer Olympia's Ronde en toonde hij zich ook een succesvol baanrenner. Vorig seizoen maakte hij als neo-prof veel indruk in de Ronde van Nederland, waar hij zich kwalificeerde voor het wereldkampioenschap tijdrijden. Afgelopen zaterdag verblijdde Priem Knaven met een contractverlenging tot en met 1997.

De Tourselectie van TVM bestaat uit de volgende negen renners: Nijdam, Blijlevens, Voskamp, Hoffman, Den Bakker (Nederland), Redant en Van de Laer (België), Skibby en Hamburger (Denemarken). Voor de Novell-ploeg selecteerde Jan Raas de volgende negen coureurs: Bouwmans, Maassen, Van Bon en Dekker (Nederland), Ekimov (Rusland), Abdoesjaparov (Oezbekistan), Moncassin (Frankrijk), Wauters (België) en Piziks (Letland). De overige Nederlandse deelnemers in de Ronde van Frankrijk zijn Breukink, Jonker en Van Poppel.