Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis. Youngblood (Warner 7559-61795)

Youngblood is Lewis eerste plaat in bijna tien jaar, maar de nummers klinken alsof het lang vermiste opnames uit het eind van de jaren vijftig zijn. De produktie mag dan eigentijds ruimtelijk klinken, Jerry Lee Lewis zingt en speelt met de duivel op zijn hielen, als in de tijd van Whole Lotta Shakin Goin On.

Voor Youngblood schreef Lewis zelf geen nieuwe composities. Hij koos uit het werk van onder andere Hank Williams en Bobby Darin de songs die tot uitgesproken Lewis-krakers omgevormd konden worden. Dus werd Williams' van oorsprong berustende Ill Never Get Out Of This World Alive een opgejaagde rock 'n roll-song, gedragen door hamerende pianopartijen met een glansrol voor Lewis linkerhand. De laag pompende klavierklanken geven hier, zoals ook in de andere nummers van de plaat, een onheilspellend accent.

Lewis producer Andy Paley schreef een aantal nieuwe songs voor Youngblood en ook die klinken authentiek. It Was The Whiskey Talkin (Not Me) bijvoorbeeld is een mooie ouderwetse smoezensong. Dankzij Paleys produktie klinkt de plaat helder en gestroomlijnd maar de plaat krijgt dankzij de onderwerpen en de honky-tonk piano toch een achteloze café-sfeer.

Jerry Lee Lewis treedt aanstaande woensdag op in Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho