González: geen vervroegde verkiezingen

MADRID, 26 JULI. De Spaanse premier Felipe González sluit uit dat in Spanje de eerstkomende zes maanden vervroegde verkiezingen worden gehouden. González, die de afgelopen twee weken zwaar onder vuur lag in verband met een afluisterschandaal, heeft dit tijdens een bijeenkomst van de Europese Unie in Cannes gezegd.

De verklaring van de premier volgt na een onverwachte bijeenkomst met de Catalaanse regio-president Jordi Pujol, afgelopen zaterdag in Madrid. Volgens onbevestigde berichten zou de Catalaanse nationalistische partij van Pujol (CiU) zich bereid hebben verklaard de komende maanden haar steun aan González te willen blijven geven, in ruil voor een aantal concessies van de regering, onder meer economisch terrein.

Pujol uitte eind vorige week felle kritiek op de regering-González; hij vindt dat een einde moet komen aan de aanhoudende schandalenreeks. Binnen zijn CiU bestaat bevondien grote wrevel over een reeks maatregelen van het kabinet, waaronder een voorstel voor liberalere abortuswetgeving. Vanaf begin juli bekleedt Spanje het voorzitterschap van de Europese Unie. Pujols Catalanen hebben eerder gezegd politieke onrust in de periode tot elke prijs te willen vermijden.