Geflikt, genaaid of blunder?

Wielrenster Maria Jongeling werd zaterdag derde bij het nationaal kampioenschap op de weg. De 20-jarige Rijswijkse leek op de titel af te stevenen, maar werd door haar ploeggenoten van de overwinning afgehouden. Jongeling zat in een kopgroep van vier renners toen ze hoorde dat De Boer uit het achtervolgende peloton was weggesprongen.

Om de inspanning voor De Boer zo groot mogelijk te maken, zette Jongeling aan, keek om en zag dat niemand haar kon volgen. Ze bouwde een voorsprong op van ruim anderhalve minuut, maar achter haar reden ploeggenoten om het hardst voor hun eigen kansen.

Hoe wist je dat je eigen ploeg jacht op je maakte?

Dat hoorde ik elke keer als ik langs de speaker kwam. Dat werkt natuurlijk nogal demotiverend. Maar onze coach, Piet Hoekstra, schreeuwde dat ik voor de titel moest gaan.

Kon Hoekstra je ploeggenoten niet tot kalmte manen?

Dat was nogal lastig, want hij kon dat maar één keer per ronde doen, als ze langskwamen. Achteraf zeiden mijn ploeggenoten dat ze Hoekstra niet hadden gezien of gehoord. Maar ja, ze kunnen natuurlijk ook net gedaan hebben alsof ze niets hoorden. Hoekstra zei dat hij het echt schandalig vond wat er is gebeurd.

De uiteindelijke winnaar Yvonne Brunen zei dat ze aanviel omdat ze bang was dat je in zou storten.

Als dat zo is, waarom is ze dan niet naar me toe gesprongen? Ik dreigde inderdaad in te storten, op de laatste helling was ik zo kapot dat ik bijna in slaap viel, merkwaardig genoeg. Samen met Brunen hadden we het denk ik wel gered, dan hadden we het tenminste samen uit kunnen vechten.

Hoe waren de reacties na afloop?

Toeschouwers zeiden dat ik geflikt en genaaid ben door mijn ploeggenoten, maar zo zie ik het zelf niet. Wat er is gebeurd, vind ik gewoon jammer, want het zal weinig voorkomen dat ik er zo dichtbij kom.

Hoe is nu de sfeer in de ploeg?

We gaan binnenkort op hoogtestage naar Amerika. Daar zullen we er wel even over moeten praten. Maar ik heb meer doelen in de wielrennerij. Op het WK doe ik mee aan tijdrijden, achtervolging en - samen met Ingrid Haringa - klassementsrijden. Daar ga ik me nu allemaal op richten.