Filippijnse in Emiraten veroordeeld

AL-AIN/ KOEWEIT, 26 JUNI. Een zestienjarige Filippijnse dienstbode is vandaag in de Verenigde Emiraten tot zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 150.000 dirham (40.000 dollar) veroordeeld wegens moord op haar werkgever, die haar had verkracht. De familie van het slachtoffer moet op haar beurt de Filippijnse Sarah Balabagan 100.000 dirham betalen als schadevergoeding voor de verkrachting. De zaak is met veel belangstelling gevolgd in de Filippijnen na de ophanging van een andere Filippijnse dienstbode in Singapore wegens dubbele moord.

De verdediging besloot niet onmiddellijk of zij in beroep gaat tegen het vonnis. Zij had aangevoerd dat Sarah Balabagan uit noodweer had gehandeld.

Het hoofd van de Filippijnse Liga van Shari'a Advocaten, noemde het vonnis een schending van de shari'a, het islamitisch recht. “Het is een kind. Hoe kunnen zij haar tot een gevangenisstraf veroordelen als ze haar compenseren omdat ze verkracht is?”

Sarah Balabagan stak haar werkgever bijna een jaar geleden dood met 34 messteken. Een van de zoons van het slachtoffer wees er vandaag op dat zijn vader 85 jaar oud was: “Als hij een koffiekopje oppakte schudde het in zijn hand”. Maar de islamitische rechtbank van Al-Ain ging af op medisch bewijs van het tegendeel.

De Koeweitse politie heeft een Arabische man en zijn vrouw aangehouden voor verhoor over de dood van hun Sri-Lankese dienstbode, aldus de krant Al-Watan. Diplomaten meldden tegelijk de arrestatie van een Arabische man in verband met de dood van een andere Sri-Lankese, eerder deze maand. Eerder werd al bekend dat de Iraakse echtgenote van een Koeweiti was opgepakt in verband met de dood van een Koeweitse dienstbode die als gevolg van mishandeling was overleden. In de Arabische Golfstaten werken honderdduizenden Aziaten in de huishouding. Er zijn veel klachten over hun behandeling. (Reuter, AFP)