EK Hockey vrouwen Nederland-Spanje

Tot twee keer toe nam Nederland in de finale van het Europees kampioenschap hockey een voorsprong tegen Spanje. Dat bleek echter niet voldoende voor de zege in de reguliere speeltijd (2-2). Pas na strafballen won Oranje de titel. Nederland benutte al zijn vier pushes, Spanje zag er twee gestopt worden door keepster Toxopeus.

De Ruiter zette Nederland na twaalf minuten op 1-0 door een strafbal te benutten, nadat Barea een strafcorner van dezelfde speelster op de lijn met haar been had tegengehouden. De push van De Ruiter mislukte half, maar rolde toch in het doel. Telleria maakte ook van zeven meter gelijk. Van den Boogaard had op onregelementaire wijze de bal gestopt. In de eerste wedstrijd bij het EK tussen beide landen had Toxopeus nog een strafpush van dezelfde Spaanse gestopt.

Nederland kwam zes minuten voor rust weer voor. Uit een lange corner, die de speelsters 's ochtends nog met assistent-bondscoach Delissen hadden doorgenomen, schoot Koolen fraai raak. Het was haar eerste interlanddoelpunt. Vlak voor het einde van de eerste helft wist Spanje nog op 2-2 te komen. Captain Dorado benutte de vierde Spaanse strafcorner. Bondscoach Van 't Hek noemde de manier waarop Nederland de laatste tegentreffer incasseerde “te kinderlijk”. “In zo'n slotfase moet je de ballen ordinair naar de overkant slaan.” Van 't Hek vond dat zijn team zich na rust goed herstelde, maar het veldoverwicht kon niet in doelpunten worden uitgedrukt.