Dresdner Bank betaalt een miljard pond voor Britse Kleinwort Benson

LONDEN, 26 JUNI. De Duitse Dresdner Bank betaalt bijna een miljard pond (2,5 miljard gulden) voor de Britse zakenbank Kleinwort Benson. Dresdner maakte vanmorgen het definitieve bod op Kleinwort Benson bekend. De top van Kleinwort Benson staat volledig achter het bod van Dresdner.

Het bedrag komt overeen met een prijs van 725 pence per aandeel. Vrijdag sloot de koers van Kleinwort op 703 pence. Kleinwort Benson blijft onder zijn eigen naam actief. Bestuursvoorzitter Jürgen Sarrazin noemde de overname “een belangrijke uitbreiding van de Dresdner Bank-Groep”.

Dresdner, de een na grootse bank van Duitsland, wil met Kleinwort haar internationale positie versterken op het gebied van investment banking. Het gaat daarbij om effectenhandel, begeleiding van aandelenemissies, fusies, overnemingen en privatiseringen. Dresdner wil niet wil achterblijven bij Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland. Die nestelde zich al eerder in de Londense City door de overname van Morgan Grenfell.

Kleinwort Benson-topman Lord Rockley heeft bij de Duitsers bedongen dat de Britse zakenbank een grote mate van onafhankelijkheid houdt. De verwachting is dat de bestuurlijke top van Kleinwort Benson blijft bestaan uit Britten. Vertegenwoordigers van Dresdner zullen zitting nemen in de non-executive board - de 'raad van commissarissen' - van Kleinwort Benson. Dresdner volgt daarmee het voorbeeld van Deutsche Bank bij de overname van Morgan Grenfell.

Het 200 jaar oude Kleinwort Benson is voorlopig de laatste in de rij van gerenommeerde Britse banken die in buitenlandse handen valt. Swiss Banking Corporation slokte eerder dit jaar S.G. Warburg op. De meest geruchtmakende zaak was de overname door ING Groep van Barings, dat ten onder dreigde te gaan aan speculaties door handelaar Nick Leeson. Zorgen over het vermogen van de Britse zakenbanken om financiële tegenvallers op te vangen zijn een belangrijke reden voor de fusiegolf die nu over de City rolt.

De manier waarop Dresdner zich meester maakt van Kleinwort Benson staat in scherp contrast met de overname van Warburg door Swiss Bank Corporation (SBC). Warburg maakte vorige week bekend dat 10 van de 13 topfuncties bij zakenbank zullen worden ingenomen door SBC-directeuren. Dit voornemen heeft voor veel onrust gezorgd binnen de Warburg-organisatie. (Reuter, DPA)