Direct je grote bek dicht

Wim de Witte, nooit van gehoord? Kom nou! U mòet die naam kennen. Hij is toch die snelle assurantie-boy, de hoogste baas van wel twee bedrijven. Nee, echt niet de minste: Europolis en Polis Direct, de 06-verzekeraar.

Heus, in de wielerwereld weten ze allemáál wie hij is. Daar heeft Wimpie wel voor gezorgd. Want al geruime tijd roept hij met luide stem - zeker als er journalisten in de buurt zijn - dat hij van zijn amateurformatie (Europolis) een profstal zal maken. Het ene bericht na het andere daarover haalde de krant, het was een kwestie van tijd. Zei Wimpie. Koning Wim zag zichzelf al in driedelig kostuum staan op de traditionele chique recepties in de Tour, naast de hoogste baas van Gan, de president-directeur van Banesto en de blinde topmanager van Once, allen óók zakenlieden die veel heil zien in reclame via de wielersport. Maar bij De Witte wilde het niet zo vlotten, zijn grote bek ten spijt. Het financiële gat tussen een amateurteam en een professionele ploeg bleek niet te overbruggen met sub-sponsors, moest hij toegeven. Hij had zich vergist. Maar hij gaat zijn doel bereiken, let maar op! De eerste stap is gezet. De Witte's Polis Direct werd vorige week co-sponsor van TVM, het team van Cees Priem. En dus reden de vijftien TVM-coureurs gisteren bij het NK met de naam Polis Direct op hun rug. Wimpie glom van trots, óók natuurlijk omdat 'zijn' pupil Knaven won. Maar er komt voor hem nog iets veel mooiers. Hij droomt van 1 januari 1997, de dag dat zijn 06-verzekeraar hoofdsponsor wordt van de formatie-Priem. Dan zal alles om hem draaien. Bij de officiële presentatie zal de speaker hem naar voren roepen. En zeggen dat De Witte de man is die het bestaan van deze profformatie tot na de eeuwwisseling heeft verzekerd. De Witte zal vereerd knikken. “Wie mijn werkwijze kent, zal begrijpen dat het wieleravontuur niet bedoeld is als een korte-termijnproject”, zal hij voor de zoveelste keer herhalen. We zijn benieuwd. We kennen Wimpie: “De Witte vertelt, de Witte vertelt verder - De Witte kan ons nog meer vertellen”, iets in die trant zei Toon Hermans ooit in een van zijn one-man-shows. Kom op, Wimpie, maak het allemaal maar eens waar. Zorg eerst maar eens dat je duidelijkheid schept over de vraag wie er straks ploegleider wordt van je profgroep. Mag Priem blijven? Of ga je in zee met Jan Gisbers, die al vanaf de zijlijn toekijkt? Helderheid graag, Wimpie. Geen praatjes. Die hebben we al genoeg van je gehoord.

    • Guido de Vries