Burundische minister treedt af

BUJUMBURA/BRUSSEL, 26 JUNI. De Burundische minister van buitenlandse zaken, Jean-Marie Ngendhayo, heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Zaterdag al was de minister vanuit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar hij de jaarlijkse vergadering voor de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) bijwoonde, naar de Zuidafrikaanse stad Johannesburg gevlogen.

De minister maakte zijn aftreden bekend in een vraaggesprek met het Belgische radiostation RTBF. “Ik heb mijn ontslag ingediend omdat ik me geheel en al nutteloos voelde in een regering die er niet in slaagt om het meest fundamentele recht te waarborgen, te weten het recht op het leven voor alle Burundiërs.” De minister hekelde de lethargie van de internationale gemeenschap ten opzichte van de crisis in Burundi. Met name de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, aldus Ngendhayo, “heeft niet gedaan wat hij kon doen om de toestand te verbeteren”.

Ngendhayo, een gematigde Tutsi, is lid van de Hutu-partij FRODEBU. Melchior Ndadaye, de eerste Hutu-president van het van oudsher door Tutsi's bestuurde land, benoemde in 1993 hem tot minister van voorlichting. Onder Cyprien Ntaryamira, de opvolger van de in oktober 1993 vermoorde Ndadaye, werd hij minister van buitenlandse zaken. Vorige week overleefde hij een aanval op een konvooi waar hij deel van uit maakte, in Noordwest-Burundi. (AFP, AP, Reuter)