Bolkestein: ex-CPN'er niet beter dan NSB'er

DEN HAAG, 26 JUNI. VVD-leider Bolkestein vindt dat ex-communisten in Nederland in vergelijking met oud-NSB'ers onvoldoende rekenschap hebben afgelegd voor hun verleden. In een vraaggesprek met Nieuwe Revu deze week noemt de liberale voorman in dit verband voormalig CPN-Kamerlid Ina Brouwer, tegenwoordig directeur emancipatiebeleid op het ministerie van sociale zaken, en Gijs Schreuders, oud-hoofdredacteur van De Waarheid en thans columnist van De Volkskrant.

“Ik begrijp niet dat lieden die zoiets op hun geweten hebben weer volop aan de bak komen. Terwijl mensen die ook maar een klein beetje met de NSB te maken hebben gehad - maar verder niets hebben gedaan - hun hele verdere leven erop worden aangekeken”, aldus de VVD-leider. “Ik besef dat de vergelijking beladen is maar ik trek die woorden niet terug. Stalin heeft ettelijke miljoenen slachtoffers meer onder de eigen burgerbevolking gemaakt dan Hitler. In hun strijd tegen het Russische volk werden de communistische despoten lange tijd gesteund door Westerse intellectuelen”, aldus Bolkestein. “Ik pleit er niet voor ex-CPN'ers een schrijfverbod of Berufsverbot op te leggen maar ik vind het moeilijk verteerbaar dat die mensen er verdomd makkelijk - tè makkelijk - vantussen zijn gekomen.”

Bolkestein weigerde vanochtend verder in te gaan op zijn uitlatingen. Ook PvdA-minister Melkert (sociale zaken), die zich persoonlijk inzette voor de benoeming van Brouwer, liet weten niet te reageren. GroenLinks-fractievoorzitter P. Rosenmöller verwijt Bolkestein in een reactie dat hij bezig is met ongerichte stemmingmakerij en “communistenjacht”. “Een Berufsverbot hoeft van Bolkestein niet. Het valt op dat hij weer eens niet vertelt wat hij dan wel wil.”

Volkskrant-hoofdredacteur P. Broertjes zei vanmiddag dat Schreuders uitgebreid afstand heeft genomen van zijn verleden. “Het is niet nodig iemand met pek en veren te blijven besmeren. Dit zijn gevaarlijke opmerkingen van Bolkestein. Laat die man met vakantie gaan.”