Bloedig weekeinde in Karachi: 70 doden

NEW DELHI, 26 JUNI. In de Pakistaanse havenstad Karachi zijn sinds vrijdag zeventig mensen om het leven gekomen bij terroristische aanslagen en schietpartijen tussen zwaar bewapende milities. In totaal zijn er dit jaar al ruim 800 doden gevallen bij gewelddadigheden in Karachi, dat met meer dan tien miljoen inwoners verreweg de grootste stad van het land is.

Het ook naar lokale begrippen uitzonderlijk bloedige weekeinde in Karachi werd veroorzaakt door spanningen tussen de Mohajir Qami Movement (MQM) en andere milities, terwijl de politie tamelijk machteloos toekeek. De MQM, die de Urdu sprekende, oorspronkelijk uit India afkomstige moslims vertegenwoordigt, had opgeroepen tot een staking van drie dagen. Ze wilde daarmee protesteren tegen de dood van een zestienjarig meisje, de zuster van een MQM-activist. Volgens de MQM was ze verkracht en vermoord, maar volgens de regering werden er op haar stoffelijk overschot geen sporen van geweld aangetroffen. Vandaag is de laatste dag van de staking, die de stad geheel heeft lamgelegd.

Op zaterdag werd een trein in brand gestoken en het kantoor van een krant aangevallen, terwijl gisteren regeringsgebouwen en ook veel auto's het moesten ontgelden. Voorts werd een bom naar een televisie-gebouw geslingerd, die echter zijn doel miste. Enkele mensen werden ontvoerd en volgens de politie op beestachtige wijze vermoord. Tientallen anderen, onder wie een voormalige hockeyvedette en twee artsen, werden gewoon op straat neergeschoten.

Karachi glijdt de laatste maanden steeds verder af naar chaos en anarchie. De gewapende milities van verschillende etnische en religieuze samenstelling kunnen vrijwel ongestoord hun gang gaan, terwijl de politie, die zelf dit jaar al tachtig man heeft zien sneuvelen, zich gedeisd houdt. Het leger, dat in het verleden wel orde in de stad poogde te scheppen, ziet eveneens werkloos toe.

Premier Benazir Bhutto geeft de schuld van de anarchie aan de MQM, maar heeft tot dusverre nagelaten zelf enige maatregelen te nemen om de stroom van gewelddadigheden in te dammen. De MQM acht de regering zelf verantwoordelijk voor de terreur.