Aanslag op Mubarak mislukt

ADDIS ABEBA/KAIRO, 26 JUNI. De Egyptische president Hosni Mubarak is vanochtend in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba ongedeerd gebleven bij een aanslag. Zeven mannen openden het vuur op zijn voertuig toen hij naar het gebouw reed waar een topconferentie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) wordt gehouden. Drie of vier van de daders werd door veiligheidsagenten gedood, aldus bronnen bij de OAE; er zouden ook enkele gewonden zijn gevallen. Over de identiteit van de daders bestond vanochtend nog geen duidelijkheid. Mubarak zelf achtte het vanochtend “zeer goed mogelijk” dat ze vanuit Soedan zijn gekomen.

Mubarak keerde onmiddellijk naar Kairo terug, waar hij op de luchthaven werd opgewacht door zijn hele kabinet, de legertop en parlementariërs. De Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, drukte zijn opluchting uit over het mislukken van de aanslag. “God zij dank dat er niets is gebeurd met president Mubarak en dat hij zijn belangrijke leiderschap voor de Palestijnen en de rest van het Midden-Oosten in de richting van vrede kan voortzetten”, aldus Peres. (AP, AFP, Reuter)