Verhulling voltooid op koord om torens na

BONN, 24 JUNI. De omhulling van de Rijksdag in Berlijn is gereed. Gistermiddag kon, na twee dagen vertragingen wegens slecht weer, de laatste van de zeventig zilverig glanzende stofpanelen worden ontrold. Vandaag zouden de medewerkers van omhullingskunstenaar Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude nog met dik blauw koord de panelen rondom de hoektorens van het parlementsgebouw vastsnoeren.

Vandaag ook zouden Christo's 'monitoren' beginnen met de verdeling van circa één miljoen stukjes van de gebruikte stof, die met aluminium is geïmpregneerd en speciaal voor het publiek als herinnering is aangemaakt. Zondag zullen de hekken om de Rijksdag worden weggehaald. Tot 7 juli, de dag waarop architect Norman Foster met de verbouwing en modernisering begint, is het gebouw te zien in Christo's omhulling, waarvoor 100.000 vierkante meter stof is gebruikt.

De vertragingen eerder deze week hebben de kosten van de verhulling opgedreven tot omstreeks 15 miljoen mark. De Christo's, die de kosten zelf dekken uit de verkoop van werktekeningen, posters, boeken en dergelijke, hadden 12 miljoen geraamd.

Voor de Rijksdag ontstond gisteravond al een min of meer spontaan volksfeest. Christo, hoewel vermoeid na zeven dagen nauwlettend persoonlijk toezicht op de operatie, reageerde zeer gelukkig: “Nu moeten de mensen komen. Het is als met de opera, je moet er héén als je ervan wilt houden.”