Veldkamp overweegt voor België te gaan schaatsen

DEN HAAG, 24 JUNI. Bart Veldkamp overweegt komend seizoen voor België te gaan schaatsen. De Hagenaar heeft bij de KNSB geïnformeerd of het mogelijk is voor een ander land uit te komen. “Veldkamp heeft het verzoek met het oog op zijn toekomst ingediend”, aldus Jurjen Osinga, directeur van de KNSB. “Hij wil zich volledig specialiseren op de tien kilometer. Hij wilde de mogelijkheden weten voor het geval hij in de samenstelling van de kernploeg niet uit de voeten kan.”

Het sectiebestuur ad interim heeft Veldkamp onlangs ingedeeld in de selectie allround/lange afstand. In België kan de Hagenaar ook met een individuele sponsor rijden. Een schaatser mag volgens de regels van de internationale bond ISU voor een ander land uitkomen als hij daar ten minste een jaar woont. De olympisch kampioen op de tien kilometer van 1992 zou al een woonadres in België hebben. Als de bond heeft geconstateerd dat een rijder twaalf maanden in het land heeft gewoond, moet die organisatie bij de KNSB een aanvraag indienen om 'vrijgave' van Veldkamp.

“We hebben inmiddels een aanvraag ontvangen”, aldus Osinga. “We betreuren het als Bart besluit voor een ander land uit te komen, maar we zullen onze volledige medewerking aan de overstap verlenen.” Veldkamp beraadt zich op zijn vakantie over zijn toekomst. Over drie weken zal hij zijn beslissing bekend maken. (ANP)