VEB: openbare bod op HSS te laag

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het openbare bod van het Schotse Cairn Energy op alle uitstaande aandelen Holland Sea Search (HSS) 15 procent te laag. Dat beweerde de VEB gisteren naar aanleiding van de aandeelhoudersvergadering die HSS eerder deze week hield. De belangenvereniging neemt geen genoegen met de daar verstrekte toelichting op het bod.

Het uit april daterende bod van Cairn Energy op HSS bedraagt 35 cent per aandeel. De Schotten hebben bij hun waardebepaling rekening gehouden met de beurskoers. Die schommelt al enige tijd rond dat niveau. Ook is de prijs ongeveer gelijk aan die van de claimemissie in november 1994. Voor de raad van commissarissen was dat aanleiding de bieding te ondersteunen.

De VEB vindt een prijs van ruim 40 cent per aandeel echter reëler dan 35 cent. Daarbij verwijst zij onder meer naar de compensabele verliezen ter waarde van 100 miljoen gulden, die niet bij de bieding zijn betrokken. Ook hebben de Schotten de jongste kwartaalcijfers, met een opmerkelijke winst van 1,3 miljoen gulden, buiten beschouwing gelaten en wordt aan belangen in Bangladesh geen waarde toegekend, aldus de VEB.