Unilever koopt witgoedfabriek VS

ROTTERDAM, 24 JUNI. Unilever United States, de Amerikaanse tak van zeep- en levensmiddelenfabrikant Unilever, heeft overeenstemming bereikt over de overname van Auto-Chlor System in Memphis, Tennessee. Auto-Chlor levert vaatwasmachines, reinigingssystemen en bijbehorende produkten aan grootgebruikers. Voornaamste afnemers zijn restaurants.

Volgens een woordvoerder van Unilever betekent de aankoop geen branchevervaging. “Auto-Chlor produceert vaatwasmachines, maar verkoopt ze niet. De apparaten worden verhuurd dan wel geleased. Het doel is niet winstmaken op de verkoop van de machines, maar door middel van dienstverlening.”

Auto-Chlor werd opgericht in 1938. De onderneming telt ongeveer 350 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van honderd miljoen dollar.

Auto-Chlor zal worden samengevoegd met Lever Industrial, Unilevers Noordamerikaanse dochteronderneming op het gebied van industriële en institutionele reiniging. Lever Industrial levert reinigingsprodukten en -diensten voor vloeronderhoud, wasserijen en de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

In de Verenigde Staten leverde Lever Industrial nog geen apparatuur aan grootverbruikers. In Europa is dat wel het geval; hier produceert de dochteronderneming onder andere reinigingsapparatuur voor vloeren aan ziekenhuizen. (ANP)