Record-score op EK

In het Portugese Vilamoura zijn de Europese kampioenschappen bridge in volle gang. De verwachtingen met betrekking tot het open Nederlandse team zijn hooggespannen. De winnaars van de Bermuda Bowl moeten bij de eerste vier eindigen, om dadelijk in China hun wereldtitel te kunnen verdedigen. De Amerikaanse afvaardiging naar Peking is ondertussen ook bekend. Uit de vorige week in Las Vegas afgesloten trials rolden twee teams naar voren, waarvan men rustig kan zeggen dat dit de sterkste vertegenwoordiging is die de Verenigde Staten ooit op de been hebben gebracht. Eerst heerste de mening dat drie landen, waaronder Nederland, er bovenuit staken. Nu het toernooi tot op eenderde is gevorderd leert een blik op de ranglijst dat de favorieten de hoofdrol nog niet naar zich toetrekken. Opeens blijkt dat het Europese bridge over de hele linie aankracht heeft gewonnen. Bijna ieder land kan nu van een ander land winnen. Monaco dat Zweden verslaat (negende ronde, 18-12), dat was vroeger weleens anders! Het veld wordt aangevoerd door de subtoppers Israel en Oostenrijk. Nederland handhaaft zich redelijk op de derde plaats. Titelverdediger Polen is echter in geen velden of wegen te bekennen en moet voorlopige genoegen nemen met een plaats in de middenmoot. Een schrijnend voorbeeld van wat de Polen deze dagen allemaal overkomt in de Algarve is wel de volgende hand:

Zuid gever Noord NZ kw. Schoppen HB1084 Harten B9 Ruiten 64 Klaver 10954WestOost Schoppen 9762 Schoppen 53 Harten AV75 Harten 108432 Ruiten - Ruiten VB1092 Klaver AH763 Klaver 8Zuid Schoppen AV Harten H6 Ruiten AH8753 Klaver VB2 Polen-Noorwegen West Noord Oost Zuid Balicki Zmudzinski 1Klaver 1Harten dbl 2SA 3SA dbl 4Schoppen 4SA dbl 5Klaver dbl rdbl pas pas pas Een verklaring is hier op zijn plaats: 1Klaver = 17+ pt. (elke verdeling), 1Harten = schoppen/ruiten of harten/klaveren, dbl = 5-8 pt., 2SA en 4SA = voorstel tot redding in een van wests kleuren, rdbl = op zoek naar tweede kleur van west (wat niet overkwam). Het eindcontract ging zes down, -2800. Omdat op de andere tafel OW 4Harten +1 maakten betekent dit spel vermoedelijk een score-record op een EK van 3250 punten (22 imps). Let wel, Balicki-Zmudzinski worden beschouwd als een van de allersterkste paren ter wereld.

In de achtste ronde leed Nederland een onverwachte nederlaag 20-10 tegen België. Dit was een van de beslissende spellen:

Zuid gever Noord OW kw. Schoppen 10654 Harten 10753 Ruiten H6 Klaver H107WestOost Schoppen HVB972 Schoppen A3 Harten - Harten A82 Ruiten A8 Ruiten 1097542 Klaver B9853 Klaver A2Zuid Schoppen 8 Harten HVB964 Ruiten VB3 Klaver V64 Op tafel 1 zaten de Belgen als OW in 4Schoppen +2. Dit gebeurde aan de andere kant:

West Noord Oost Zuid Westerhof Fauconnier Jansen Lafourcade 1Harten 4Schoppen 5Harten 6Schoppen pas pas pas Ziet u met open kaarten de enige downstart? Aan tafel vond noord, de veelvoudige Belgische kampioen Alain Fauconnier, de dodelijke troefstart. De leider kan dan nog dit proberen: hij neemt SchoppenA, speelt HartenA (ruiten weg), harten getroefd en KlaverB. Deze kaart moet noord dekken, de leider legt KlaverA en gaat door met klaveren van tafel, die zuid moet duiken. Noord komt zo nog met Klaver10 aan slag om weer troef door te spelen.