President Clinton zal toch Walesa spreken

WASHINGTON, 24 JUNI. De Amerikaanse president Bill Clinton zal volgende week toch een ontmoeting hebben met zijn Poolse ambtgenoot Lech Walesa, diens trage reactie op een antisemitische preek in zijn aanwezigheid ten spijt. Het Witte Huis en Walesa's bureau bevestigde de ontmoeting gisteren. “Ze zullen elkaar maandag in San Francisco spreken”, aldus een woordvoerster van het Witte Huis.

Clinton heeft volgens de krant Zycie Warszawy één voorwaarde gesteld: hij wil over antisemitisme in Polen praten.

Walesa gaat naar San Francisco voor een viering van de vijfstigste verjaardag van de Verenigde Naties, waar hij als winnaar van de Nobelprijs voor de vrede is uitgenodigd. Het enige andere staatshoofd daar is Clinton, en Walesa had al zijn hoop gevestigd op een ontmoeting. Het Witte Huis hield zich echter op de vlakte, naar verluidt omdat Walesa had geweigerde antisemitische uitspraken van zijn oude vriend Jankowski tijdens een publieke kerkelijke bijeenkomst te veroordelen. “De davidster is betrokken bij de swastika zoals ook in de hamer en sikkel”, aldus Jankowski.

Na negen dagen gaf Walesa een verklaring uit waarin hij zei zich te verzetten tegen antisemitisme. Maar hij maakte geen melding van Jankowski's uitspraken.

Afgelopen donderdag zei Walesa in een telefoongesprek met Elie Wiesel, een schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, Jankowski niet te hebben veroordeeld omdat de kerk dat al had gedaan en de kerk de hoogste autoriteit was. “Hij zei dat hij, als hij dat (de uitspraken) had gehoord, de kerk middenin de preek zou hebben verlaten, en dat is een sterke uitspraak, speciaal in het rooms-katholieke Polen”, aldus Wiesel. (AP)