Orders in VS nemen toe

WASHINGTON, 24 JUNI. De waarde van de orders aan fabrieken voor duurzame goederen is in de Verenigde Staten vorige maand met 2,5 procent gestegen. Het is de sterkste stijging sinds november vorig jaar. De groeiende vrees voor een milde recessie kan hierdoor enigszins worden getemperd. De rente-gevoelige aankoop van duurzame consumptiegoederen wordt als een belangrijke indicator beschouwd voor de trend in de consumptie.

Analisten wijzen er overigens op dat de orders in de drie maanden voorafgaand aan mei sterk waren gedaald en dat ze nog altijd niet op het oude niveau liggen. “De economie vertraagt nog altijd,” aldus een analist van Merrill Lynch.

Volgens het ministerie van handel was de groei van het aantal orders vooral toe te schrijven aan de transportsector. De stijgende vraag naar vliegtuigen maakte de daling van de vraag naar auto's meer dan goed. De waarde van de vraag naar duurzame goederen bedroeg in mei 159,6 miljard dollar. Het gaat bij deze categorie om onder meer auto's, computers en andere goederen die vaak op krediet worden gekocht. (AP)