Nederland geschrapt van 'rode lijst' in Turkije

DEN HAAG/ANKARA, 24 JUNI. De Turkse regering heeft Nederland geschrapt van de 'rode lijst' van landen waarvan geen militaire goederen mogen worden gekocht. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Ankara gisteren bekendgemaakt. Eerder deze week besloot Nederland weer exportvergunningen voor militair materieel naar Turkijke af te geven.

Turkije kondigde in april een boycot van Nederlandse wapens en wapenonderdelen af, omdat Nederland niets had ondernomen tegen de oprichting van het Koerdische parlement in ballingschap in Den Haag. De Turken zien dit parlement als een mantelorganisatie van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die streeft naar een onafhankelijke staat voor de Koerden. Ongeveer tegelijkertijd besloot Nederland geen goedkeuring te verlenen aan vergunningaanvragen voor de export van militair materieel naar Turkije. Aanleiding waren acties van het Turkse leger tegen de Koerden in Noord-Irak. Eerder deze week liet de Nederlands regering deze maatregel vervallen, waarmee de export van militaire goederen naar Turkije weer was toegestaan.

In Turkije staat Nederland nu op de 'gele lijst', wat volgens Ankara een aanwijzing is dat de situatie verbetert en erop neerkomt dat de regering bij elke aankoop van wapens uit deze landen vooraf toestemming moet geven.

Na afloop van de ministerraad reageerde minister-president Kok gisteren zeer terughoudend over de normalisering van de betrekkingen tussen Nederland en Turkije die weer langzaam op gang komt. Zo wordt in Ankara sterk rekening gehouden met de mogelijkheid dat de Turkse ambassadeur in Nederland volgende week op zijn post in Den Haag terugkeert. Uit protest tegen de oprichtingsvergadering van het Koerdische parlement in ballingschap werd hij twee maanden geleden teruggeroepen naar Ankara.

Kok stelde gisteren vast dat wonden met het verstrijken van de tijd helen.