EK-finale hockey

Nederland speelt morgen in Amstelveen in de EK-finale (16.30 uur) tegen olympisch kampioen Spanje. Beide teams troffen elkaar al eerder deze week in de poule. Nederland won met 2-0. Spanje verzuimde toen om na rust terug te slaan. Keepster Jacqueline Toxopeus hield onder meer een strafbal uit haar doel. “We zijn die tweede helft niet vergeten”, zei de gewaarschuwde Tom van 't Hek gisteravond. De Nederlandse coach noemde Spanje, dat zijn selectie permanent bij elkaar heeft in Madrid, de verrassing van het Europees kampioenschap. “Het is een hele goede ploeg.” De Zuideuropese hockeysters wonnen gisteren in de eerste halve finale met 3-1 van titelhouder Engeland, dat in de beginfase veel sterker was. Maar Spanje kwam na 26 minuten door captain Dorado uit een strafcorner op voorsprong en liep vervolgens na rust door Telleria en Feita naar 3-0 uit. “De Engelsen werden als kinderen aan de kant gezet”, had Van 't Hek geconstateerd.