'Compromis VS en Japan nadert schoorvoetend'

GENEVE, 24 JUNI. De Verenigde Staten en Japan zijn gisteravond laat hun derde onderhandelingsronde ingegaan in een poging alsnog tot overeenstemming te komen over de wederzijdse importen van auto's.

Volgens één van de Amerikaanse onderhandelaars nadert een comrpomis schoorvoetend en vorderen de gesprekken 'moeizaam, maar gestaag'.

Hoewel de twee Japanse onderhandelaars 35 minuten te laat arriveerden bij de Amerikaanse handelsdelegatie bestond er een voorzichtig optimisme over de mogelijkheid om voor het door de Amerikaanse president Clinton gestelde ultimatum van 28 juni tot een akkoord te komen. Zo niet, dan volgen strafmaatregelen met een terugwerkende kracht tot 20 mei, zo heeft de president aangekondigd. Vanaf die dag mogen geen luxe Japanse auto's meer de VS worden ingevoerd en evenmin onderdelen daarvoor, tenzij Japan zijn grenzen opent voor Amerikaanse automobielen. Ira Shapiro, toponderhandelaar voor de Amerikanen in Genève zei bij aankomst bij de Amerikaanse handelsdelegatie dat beide partijen eindelijk aan een serieuze discussie waren begonnen, maar weigerde verder op details in te gaan. Osamu Watanabe, directeur-generaal bij het Japanse ministerie voor industrie zei niet vooruit te willen lopen op een eventueel te bereiken resultaat toen hem werd gevraagd of er op korte termijn een doorbraak viel te verwachten. Gisteren ontmoetten de onderhandelaars elkaar al in een vierenhalf uur durende zitting, maar moesten een geplande persconferentie afblazen. In plaats daarvan werd een nieuwe ontmoeting belegd voor later op de avond. Daaraan was donderdag al een gesprek van ruim drie uur voorafgegaan. In elk geval is besloten de de Amerikaanse onderhandelaars ook vandaag nog in Genève blijven, voor het geval Japan alsnog een opening wil maken. Ook dat wordt door waarnemers als een postief signaal gezien. (Reuter, AFP)