Clintons voordracht haalt het niet

WASHINGTON, 24 JUNI. De Amerikaanse vrouwenarts Henry Foster wordt geen Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid, hoewel president Clinton hem voor die functie heeft voorgedragen. De Senaat heeft Clintons voordracht niet bekrachtigd. Een Republikeinse presidentskandidaat, senator Phil Gramm, pleegde een succesvolle procedurele obstructie tegen de benoeming. Gramm was tegen de benoeming omdat Foster (legaal) abortussen had gepleegd.

De afwijzing van Foster is een politieke nederlaag voor president Clinton. Hij zei dat de afwijzing een “kille boodschap” was voor de natie. Toch hoopt Clinton er politiek nog wat winst uit te halen. Een meerderheid van de Amerikanen vindt dat abortus vrij moet zijn. “Door de zijde van extremisten te kiezen die er alles aan willen doen om het recht van de vrouw om abortus te kiezen te blokkeren, hebben de senatoren een goed man een slechte dienst bewezen en bovendien het benoemingsproces ontwricht”, concludeerde Clinton.

Clinton wil voorlopig geen nieuwe kandidaat voordragen als Inspecteur-Generaal, hetgeen een symbolische functie is. Hij wil de vacature handhaven als aantoonbare schadepost van de anti-abortusbeweging en de Republikeinen. Foster zal als gewoon ambtenaar worden aangenomen om te adviseren over het voorkomen van tienerzwangerschappen.