Brazilië devalueert de real

BRASILIA, 24 JUNI. Brazilië heeft zijn munteenheid, de real, gedevalueerd. De centrale bank van het land heeft laten weten dat de koers voortaan tussen de 0,91 en 0,99 per dollar mag liggen. Sinds mei gold een bandbreedte van 0,88 tot 0,93 real per dollar. De devaluatie bedraagt 6,5 procent. Volgens een woordvoerder van de centrale bank is het besluit genomen om buitenlandse investeringen aan te trekken en om de export goedkoper te maken. De koers van de real werd de laatste tijd te hoog gewaardeerd, wat een sterke toeneming van de import tot gevolg had. De handelsbalans van Brazilië liet daardoor een steeds groter tekort zien. Argentinië, de grootste handelspartner van Brazilië, heeft laten weten de devaluatie niet te zullen volgen. De Argentijnse minister van economische zaken, Domingo Cavallo, verklaarde dat de devaluatie in zijn buurland hem niet heeft verrast, omdat het daar hoog tijd voor was. De voorzitter van de Argentijnse exportkamer, Elvio Badinelli, meende dat het Braziliaanse besluit aangeeft dat het in de gemeenschappelijke Zuidamerikaanse markt Mercosur (Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay) met de onderlinge politieke afstemming matig is gesteld. (DPA, AFP)