Belgische justitie doet nu invallen bij kranten en tv

BRUSSEL, 24 JUNI. Na de huiszoekingen eerder dit jaar bij de Socialistische Partij (SP) en aanverwante organisaties in het onderzoek naar de zogeheten Agusta-affaire, heeft de Belgische justitie nu ook invallen gedaan bij enkele kranten en een televisiestation. Justitie probeert er achter te komen wie het lek is bij het gerecht dat de afgelopen tijd regelmatig gegevens heeft doorgespeeld over het verloop van het onderzoek naar de Agusta-affaire en naar de moord op de Luikse politicus André Cools.

De huiszoekingen werden gisteren aan het eind van de middag verricht bij de Vlaamse krant De Morgen, de Brusselse krant Le Soir en bij het bureau van de Franstaligse televisiezender RTBF in Luik. Journalisten van die media hebben de afgelopen maanden regelmatig nieuws gepubliceerd over het verloop van het onderzoek en de verhoren van verdachten en getuigen.

De Agusta-affaire, het omkoopschandaal waarbij het Italiaanse concern steekpenningen zou hebben betaald aan politieke partijen in ruil voor de aanschaf van Agusta-helikopters door het Belgische leger, vloeit voort uit het al jaren aanslepende onderzoek naar de moord op Cools. Justitie heeft haar pijlen de afgelopen maanden, midden in verkiezingstijd, vooral gericht op de Vlaamse SP. Enkele functionarissen van die partij, die weet zouden hebben van geheime schenkingen aan de SP, hebben wekenlang voor verhoor vastgezeten in de gevangenis van Luik.

Justitie heeft al veel kritiek gekregen op haar manier van optreden. Niet alleen omdat concrete resultaten van het onderzoek uitblijven, maar ook omdat het onderzoek niet sereen verloopt. Zo zijn journalisten van te voren getipt over op handen zijnde huiszoekingen en zijn getuigenverklaringen naar buiten gebracht. Oud-voorzitter Frank Vandenbroucke trad dit voorjaar af als minister van buitenlandse zaken nadat in een weekblad zijn verklaringen tegenover justitie waren gepubliceerd over het verbranden van zwart geld. Het gerecht heeft aangekondigd dat het Vandenbroucke nader wil verhoren over vermeende schriftvervalsing.