VS dreigen China met sancties

WASHINGTON, 23 JUNI. De Verenigde Staten hebben gisteren gezegd dat zij genoodzaakt zijn China economische sancties op te leggen als blijkt dat Peking een internationaal raketverdrag heeft geschonden. Washington reageert daarmee op een naar The New York Times uitgelekt rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA waarin zou worden gezegd dat China raketonderdelen heeft geleverd aan Iran en Pakistan.

Een woordvoerder van het Witte Huis, Mike McCurry, zei geen commentaar te kunnen geven op zaken die betrekking hebben op de inlichtingendienst. “Ik kan wel zeggen dat als wordt vastgesteld dat een overdracht van rakettechnologie heeft plaatsgehad - wat in strijd is met het Verdrag voor de Controle op Rakettechnologie (MTCR) - onze wetgeving gebiedt dat er sancties worden genomen.”

The New York Times schreef gisteren dat de CIA in een recent rapport heeft geconcludeerd dat China vorig jaar “tientallen en misschien wel honderden” raketbesturingssystemen en gecomputeriseerd gereedschap heeft geleverd aan Iran. Daarmee zou Teheran volgens de Times het gebruik van zijn Noordkoreaanse Scud-raketten, waarover het regime al beschikt, aanzienlijk kunnen verbeteren.

Voorts zou Peking in de afgelopen drie maanden onderdelen hebben geleverd aan Pakistan die ingebouwd zouden kunnen worden in de ballistische M-11 raketten.

Zowel Peking als Islamabad hebben de beschuldigingen van de hand gewezen. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei dat de berichten “op niets zijn gebasseerd”. Ook Islamabad verklaarde dat er “op geen enkele manier” kan worden aangetoond dat Pakistan onderdelen heeft ontvangen of over M-11 raketten beschikt.

Het nieuws over de leveringen is in de openbaarheid gekomen op het moment dat de betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten ernstig zijn bekoeld. Zo riep Peking het afgelopen weekeinde zijn ambassadeur uit Washington terug uit onvrede over de Amerikaanse visumverlening aan de Taiwanese president Lee Teng-hui die om privé-redenen twee weken geleden een bezoek bracht aan de VS. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en eist van alle landen waarmee Peking betrekking onderhoudt dat zij hetzelfde beleid voeren. (Reuter, AP)