Voetbalbond belooft soepel competitieverloop

ZEIST, 23 JUNI. Bij de presentatie van het betaald-voetbalprogramma voor komend seizoen heeft de KNVB beloofd dat de chaos van verboden wedstrijden, scheve standen en geschuif met speeldata definitief tot het verleden behoort. De voetbalbond wil een ongestoord verloop van de competitie in de eredivisie, zeiden directeur betaald voetbal Peter Vogelzang en manager wedstrijdzaken Will van Rhee gisteren in Zeist.

Vorig seizoen was het chaos troef met de programmering in de eredivisie. Als Van Rhee komend seizoen naar Studio Sport kijkt, wil hij een stand zien waarin alle clubs evenveel wedstrijden hebben gespeeld. Daarom worden duels die niet op een zondag gespeeld kunnen worden, in principe eerder afgewerkt, desnoods doordeweeks.

Van Rhee, de opvolger van de bij de KNVB vertrokken Jan Huybregts, debuteerde als programmeur. Het is hem niet meegevallen. Hij kreeg te maken met circa tachtig knelpunten (dagen waarop een wedstrijd niet gespeeld kan worden), zo'n veertig procent minder dan vorig seizoen. Toen de KNVB met de eerste opzet naar de Universiteit van Twente toog, ging de computer aan het werk. Na de uitdraai zijn nog tal van wijzigingen aangebracht. Louis van Gaal en Jan Reker, voorzitter en secretaris van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, dachten met Van Rhee mee over de opzet, net als bijvoorbeeld Rinus Michels.

Verschillende clubs hadden wensen ingediend. De promovendi wilden bijvoorbeeld beginnen met een thuiswedstrijd en kregen die ook: Fortuna-PSV is op 18 augustus de opening van het seizoen, twee dagen later wordt De Graafschap-NEC gespeeld. En Volendam speelt liever niet op dezelfde dag voor eigen publiek als Ajax.

Het komend seizoen eindigt op 5 mei 1996. Van Rhee spreekt van een compact programma. Dat is noodzakelijk omdat wegens het Europees kampioenschap de competitie drie weken eerder klaar moet zijn dan afgelopen seizoen. Ook al is het nog lang niet zeker of Nederland zich zal kwalificeren voor 'Engeland'.

In principe dienen de partijen zich te houden aan de gemaakte afspraken tussen clubs, gemeenten en bond. Over mogelijke straffen bij nieuwe verboden van wedstrijden is nog weinig te zeggen. Het sectiebestuur betaald voetbal wil de zogenaamde '0-1 regeling' invoeren. Als een maand na het verbod nog geen nieuwe datum is vastgesteld, verliest de thuisclub reglementair met 0-1. Maar door de vrij massale tegenstand van de clubs buigt een commissie zich momenteel nog over eventuele alternatieven. Vogelzang: “We willen in ieder geval een drukmiddel in handen hebben. Het wordt dus de 0-1 regeling of anders een beter alternatief.”

In het programma zijn wel tal van uitwijkdata opgenomen, onder meer voor abonnee-televisie. Ook afgelastingen mogen het programma niet meer verstoren. Clubs krijgen de verplichting een speelklaar veld op te leveren. Eventueel dienen clubs het veld af te dekken bij voorspelde neerslag. Alleen voor calamiteiten, zoals een onverwachte hoosbui vlak voor de aftrap, bestaan uitzonderingen.

Net als vorig seizoen zijn de weekeinden voorafgaand aan duels van het Nederlands elftal vrij. De KNVB gunt bondscoach Hiddink een zo goed mogelijke voorbereiding op de cruciale wedstrijden. Ajax krijgt een vrij weekend wegens de finale om de wereldbeker, die op 28 november in Tokio wordt gespeeld.