Shell: geen belastingaftrek

LONDEN, 23 JUNI. Shell UK zal bij de Britse fiscus geen verzoek indienen om een belastingaftrekpost te krijgen voor het ontmantelen van het olielaadstation Brent Spar aan land. Dat heeft president-directeur Chris Fay van Shell de minister van energiezaken Timothy Eggar gisteren per brief laten weten. Het bedrijf heeft formeel wel recht op de aftrek.

Dinsdag besloot Shell onder druk van de publieke opinie en Europese regeringen het laadstation toch op land te slopen. Het bedrijf wilde het gevaarte aanvankelijk in de Atlantische Oceaan tot zinken brengen.

De Britse regering, die toestemming had verleend voor het afzinken van de Brent Spar, weigerde deze vergunning in te trekken, ondanks de druk uit met name Duitsland en Nederland. Zij was dan ook zeer verbolgen toen Shell terugkwam op haar plannen.

“Het bedrijf zal geen enkele fiscale aftrek vragen voor de kosten die boven op het afzinken in diepe wateren komen”, schreef Fay. Eerder al had de Britse regering duidelijk gemaakt dat van de Britse belastingbetalers niet kan worden verwacht dat zij opdraaien voor de extra kosten voor het slopen van het platform aan land. (AFP/ANP)