Oorlog op een bergtop

Chuck Hogan: The Standoff. Uitg. Doubleday, 306 blz. ƒ 33,55 (geb.)

De confrontatie. Vert. Theo Horsten. Uitg. Bosch & Keuning, 300 blz. ƒ 34,90

Een jaar geleden werkte hij nog in een videotheek in Boston en zag niemand brood in zijn manuscripten. Nu heeft hij dezelfde uitgever als John Grisham, dezelfde literair agent als Bret Easton Ellis en Donna Tartt, en meer dan een miljoen dollar aan publikatie- en verfilmingsrechten op de bank. The standoff van Chuck Hogan (27) is de zoveelste gehypte Amerikaanse bestseller-sensatie-in-spe.

The standoff heeft een intrigerend gegeven. Glenn Allen Ables is een religieuze en racistische extremist die wordt verdacht van illegale wapenhandel. Met zijn familie heeft deze dolgedraaide Vietnam-veteraan zich verschanst op een bergtop in Montana. Als hij een agent doodschiet die hem komt aanhouden, omsingelen de autoriteiten Ables' hut. Een belegering met groot materieel die doet denken aan die van sekteleider David Koresh in Waco, Texas, die in 1993 eindigde met de dood van bijna negentig mensen.

Om het leven van de vijf kinderen van Ables niet in gevaar te brengen, stuurt de FBI niet aan op een gewelddadig treffen. In plaats daarvan moet een oudgediende, special agent John T. Banish, de gijzeling door onderhandelen tot een goed einde zien te brengen. Dan volgt een negen dagen durende zenuwoorlog, die deels wordt verteld aan de hand van uittreksels van FBI-rapporten.

The standoff knispert van de spanning, is voortreffelijk geschreven en geeft een fascinerend inzicht in de ijselijke methoden die de FBI hanteert om gijzelnemers uit te roken. Toch valt op de eerste thriller van Chuck Hogan ook wel wat aan te merken. Zo zijn de meeste personages te clichématig om tot leven te komen. Alleen FBI-onderhandelaar Banish, die worstelt met de alcohol en de dagen zat is, krijgt echt reliëf. Wat zijn tegenspeler in de berghut beweegt, blijft helaas in het vage. Volgens een bevriende buurman heeft Ables zich gebarricadeerd, omdat hij wist dat op de berg de grote rassenoorlog zou worden uitgevochten. “Dat heeft Glenn altijd geweten. Je weet dat alle wetten tegenwoordig gemaakt worden in de Toren van Babylon van de Verenigde Naties in Jew York City. Kijk, Glenn is voor het behoud van het blanke ras. Hij is voor een Groot Amerika.” Veel meer motivatie reikt Hogan de lezer niet aan. Dat maakt het moeilijk om compassie te voelen voor zelfs de kinderen van Ables. Kinderen bovendien die net als hun vader schieten op alles wat niet-blank is.

De vertaling laat zich goed lezen. Zelfs de scheldpartijen die Engelse en Amerikaanse thrillers in het Nederlands dikwijls zo onleesbaar maken, overtuigen in De confrontatie. Een tirade als: 'Fuck me, no sir, you piece of shit. You fucking pussy. You bug-free fucking girl. They scented you. The dogs fucking scented you, you fucking perfume-wearing motherfucker', klinkt ook in vertaling goed: 'Val dood met je nee meneer, godverdommese klootzak dat je bent. Kuttekop. Muggenvrij oud wijf. Ze hebben je geróken. De honden hebben je geróken, vuile geparfumeerde flikker.'

Ook de Nederlandse uitgever draagt een steentje bij aan de hype rond Chuck Hogan. Bosch & Keuning biedt op De confrontatie een 'Niet goed, geld terug'-garantie. Teleurgestelde lezers kunnen tot zes weken na aankoop hun geld terugkrijgen, op voorwaarde dat ze hun ontevredenheid schriftelijk verwoorden.

    • Arjen Ribbens