Om curatele te voorkomen; Gehele top van Berlusconi's Publitalia weg

ROME, 23 JUNI. In een poging te voorkomen dat het bedrijf door de justitie onder curatele wordt gesteld is gisteren vrijwel heel het topmanagent van Publitalia, het hart van het zakelijke imperium van mediamagnaat Silvio Berlusconi, vervangen.

De vier leden in de raad van bestuur zijn afgetreden. De nieuwe leiding bestaat uit drie professoren die geen directe band hebben met Berlusconi, plus een advocaat die geldt als een vertrouweling. Ook de drie leden van het zogeheten collegio dei sindaci, een soort interne accountantsdienst die controleert of de boekhouding in orde is, zijn vervangen.

Deze drastische ingreep moet voorkomen dat een civiele rechtbank in Milaan op 7 juli gehoor geeft aan het verzoek van het Milanese openbaar ministerie om Publitalia onder curatele te stellen. Argument van de openbare aanklagers was dat bij Publitalia systematisch en langdurig rekeningen zijn vervalst om op die manier zwart-geldfondsen te creëren.

Ook tegenstanders van Berlusconi hebben vraagtekens gezet bij dit curatele-verzoek. In drie jaar smeergeldonderzoek heeft de justitie niet eerder zulk zwaar geschut in stelling gebracht. De Milanese hoofdofficier van justitie, Francesco Saverio Borrelli, heeft gezegd dat een dergelijk verzoek is overwogen voor het bouwbedrijf Cogefar, onderdeel van de Fiat-groep, maar dat de justitie daarvan heeft afgezien nadat het topmanagement was vervangen.

“Het aftreden van de top is het coherente antwoord op ongegronde en ongerechtvaardigde beschuldigingen,” aldus een korte verklaring van Publitalia. Daarin staat verder dat de benoeming van deskundigen van buiten met bewezen competentie en onpartijdigheid “een onbetwistbare garantie tegenover de publieke opinie vormt”.

Het besluit is Berlusconi niet makkelijk gevallen. Niet alleen stappen zijn zoon Piersilvio en dochter Marina uit de raad van bestuur, ook Marcello Dell'Utri verdwijnt, de man die als president van Publitalia een enorme rol heeft gespeeld bij zowel de opbouw van zijn zakelijke imperium als die van zijn politieke partij Forza Italia. In het groepje jeugdvrienden dat Berlusconi om zich heen heeft verzameld, is Dell'Utri degene die hem het meest heeft gestimuleerd om de politiek in te gaan. Fedele Confalonieri, de president van Berlusconi's Fininvestgroep, heeft dat juist geprobeerd tegen te houden.

Dell'Utri was op 26 mei gearresteerd en is daarna bijna drie weken in voorarrest gehouden, op verdenking van belastingontduiking en vervalsing van de boekhouding. Hij wordt als president van Publitalia opgevolgd door Roberto Poli, hoogleraar aan de katholieke universiteit van Milaan. Poli is al vaker interim-manager geweest en zat in de raad van bestuur van de staatsholding IRI toen Romano Prodi, nu de directe politieke tegenstander van Berlusconi, daarvan president was. Poli wordt geflankeerd door zijn collega Franco Pontani, Vittorio Coda, een hoogleraar aan de Milanese Bocconi-universiteit, en Aldo Bonomo, een advocaat die al jarenlang voor Fininvest werkt en ook kandidaat is geweest voor Forza Italia bij de Europese verkiezingen, overigens zonder te worden gekozen.

    • Marc Leijendekker