Maak jij muziek?

Prijsvraag

Stel je eens voor dat er helemaal geen muziek zou bestaan. Dan was er geen MTV en ook geen Radio 3. Het Jeugdjournaal zou heel saai zonder jingle moeten beginnen, je zou niet kunnen meezingen met de liedjes van Kinderen voor Kinderen, Ajax zou Europees kampioen zijn geworden zonder dat we de voetballers hadden kunnen toejuichen met We are the champions. Overal klinkt muziek en bijna iedereen houdt wel van muziek.

Nu is een beetje meezingen met bekende liedjes niet zo moeilijk - een paar keer luisteren en je hebt de melodie wel te pakken. Anders wordt het als je een muziekinstrument wilt leren bespelen. Dan moet je bijvoorbeeld leren noten lezen, je moet iedere dag oefenen en een keer in de week naar les. Ten minste als je viool wilt spelen of blokfluit of piano.

Als je kiest voor een drumstel, kun je het waarschijnlijk wel zonder noten af. Maar ook dan kom je soms problemen tegen. Zo zijn er natuurlijk altijd weer buren die dat gedrum maar een hoop herrie vinden. Dat geldt trouwens ook voor een trompet of een saxofoon. De eerste toonladders die iemand daarop speelt klinken meestal niet erg mooi.

Maar het zijn de eerste stappen op weg naar de roem. Wie weet schuilt er in een van jullie een nieuwe Michael Jackson of een Madonna, wie weet word je net zo beroemd als de gitarist van de Rolling Stones of Guns 'N' Roses. Misschien wil je later wel klarinet spelen in het Concertgebouworkest of over de hele wereld reizen als beroemd pianist. Wie weet mag je in een helikopter gaan zitten om muziek te spelen van Karlheinz Stockhausen - dat is een Duitse componist die een helikopterkwartet heeft bedacht dat maandag in Amsterdam voor het eerst wordt uitgevoerd.

Het kan natuurlijk ook best zijn dat je gewoon een beetje muziek maakt voor de aardigheid. Omdat je houdt van het geluid van een cello, omdat je graag experimenteert met alle knopjes van een elektronisch orgel. Mischien vind je het leuk om samen met anderen in een fanfare te spelen of om met je beste vrienden een popband op te richten

Schrijf ons jullie ervaringen met muziekmaken. Dus niet welke popgroep je goed vindt, of aan welke muziek je een hekel hebt. Nee, we willen graag weten hoe je zelf muziek maakt. Speel je viool? Zit je op een leuke muziekschool? Zing je in een koor? Heb je een band die alleen maar muziek van Nirvana probeert na te spelen? Speel je misschien saxofoon in een harmonieorkest?

Waarom vind je het eigenlijk zo leuk om muziek te maken? Als je nog niets aan muziek doet, kun je natuurlijk ook schrijven welk instrument je het liefst zou bespelen. Misschien is het wel een instrument dat nog helemaal niet bestaat, maar dat jij graag zou willen uitvinden (hoe moet het er uitzien en hoe moet het klinken?).

Je kunt het ons schrijven, maar je mag ook een tekening maken, of een liedje. Daar kun je dan weer noten bij componeren.

De beste inzendingen worden op de Kinderpagina gepubliceerd. En de allerbeste inzender wint een cd-bon van 50 gulden.

Stuur je inzending voor 15 juli naar Muziekprijsvraag, Kinderpagina NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Inzenders mogen niet ouder zijn dan 12 jaar. Vergeet niet je naam, adres en leeftijd op je inzending te schrijven.

    • Paul Luttikhuis