Japanse kaper wilde alleen aandacht trekken

TOKIO, 23 JUNI. De 53-jarige Tokiose bankbediende Fumio Kutsumi, die woensdag een Japans verkeersvliegtuig op een binnenlandse vlucht kaapte en de 364 andere inzittenden 16 uur in gijzeling hield wilde slechts de aandacht trekken. Dat blijkt uit de verhoren door de politie.

“Ik wilde onrust zaaien om de aandacht te trekken”, zei Kutsumi tegen rechercheurs. De man zou al enige jaren met ziekteverlof zijn - volgens sommige lezingen is hij ontslagen en werkloos.

De kaper, die gistermorgen door de politie werd overmeesterd, zei ook dat hij Shoko Asahara had willen ontmoeten, de leider van de Aum Shinrikyo-sekte. Asahara en zijn aanhangers worden ervan verdacht in maart de aanslag met gifgas te hebben uitgevoerd op de metro van Tokio. Aanvankelijk gaf Kutsumi zich uit voor een lid van de sekte; de sekte zelf ontkende iets met de kaping te maken te hebben.

De Japanse media hebben zich er over verbaasd dat één, vrijwel ongewapende man - Kutsumi bleek alleen een schroevedraaier als wapen te hebben - zo lang een Boeing 747 in zijn macht kon houden. De politie zei vandaag dat de bestorming van het vliegtuig zo lang op zich liet wachten omdat men niet zeker wist dat Kutsumi inderdaad geen lid was van de Aum-sekte. Zo waren de passagiers door de kaper voortdurend bedreigd met gifgas. (AP)