Grootste fusie op til in toiletpapier en luiers

NEW YORK, 23 JUNI. De Amerikaanse bedrijven Kimberly-Clark en Scott Paper, twee van de grootste producenten van toiletpapier, luiers en papieren zakdoekjes ter wereld, zijn in gesprek over een fusie via een aandelenruil. Dat heeft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vanmorgen gemeld. Hoewel het technisch zou gaan om een fusie, zou Kimberly het kleinere Scott in feite overnemen. Als de onderhandelingen slagen, ontstaat een concern met een jaaromzet van 11 miljard dollar (17 miljard gulden). Kimberly-Clark neemt daarvan 7,4 miljard dollar voor zijn rekening. Het bedrijf heeft als bekendste produkten Kleenex-zakdoekjes en Huggies-luiers. Scott, in Nederland eigenaar van Scott Page in Gennep, maakt onder meer toiletpapier, papieren handdoeken, luiers en zakdoekjes. Scott heeft sinds het aantreden van topman Albert J. Dunlap in april 1994 een ingrijpende reorganisatie ondergaan. Het bedrijf verkocht dochterondernemingen die niet tot de kernactiviteiten behoren en het aantal werknemers verminderde met 11.200 ofwel 31 procent. Sinds het aantreden van Dunlap doen al speculaties over een overneming de ronde. De beurskoers verdubbelde vorig jaar en ging dit jaar met nog eens 28 procent omhoog. Kimberly-Clark ziet daarom geen aanleiding om de aandeelhouders van Scott nog eens een premie te geven, aldus The Wall Street Journal.