Groningen eist miljoen van bananenhandel

Het Havenschap Delfzijl/Eemshaven eist één miljoen gulden terug van Northern Express Terminal (NET) in de Eemshaven. Het geld werd begin dit jaar betaald met het doel de armlastige op- en overslag van bananen er weer bovenop te helpen. Het bedrag zou na enkele maanden worden terugbetaald. Hoewel de betalingstermijn is verstreken, is dat nog niet gebeurd.

Havenschap-voorzitter A. Sakkers, tevens gedeputeerde van economische zaken in de provincie Groningen, informeerde het algemeen bestuur vorige week over de mogelijke strop die het Havenschap boven het hoofd hangt. Het uitgeleende miljoen was bedoeld als voorfinanciering. Het Havenschap heeft inmiddels Banana Trade BV in Bleiswijk, eigenaar van het overslagbedrijf in de Eemshaven, om opheldering gevraagd. Directeur H. Kruidenier wil geen commentaar geven op het uitblijven van de terugbetaling.

Het lenen van geld aan bedrijven in de Eemshaven is onderdeel van het nieuwe beleid van het Havenschap. Directeur A. Monster wil actief de markt op om bedrijven te werven voor een vestigingsplaats in het Eemsmondgebied. Sakkers zegt nog niet van een verloren miljoen te willen spreken. Hij verwacht dat spoedig een nieuwe eigenaar voor de fruitterminal wordt gevonden. De nieuwe eigenaar zou mogelijk de lening terug willen betalen.