GARY EN GILL

Tijdens de BBC Good Food Show die enkele maanden geleden in de Olympia Hall in Londen werd gehouden, gaven verschillende beroemde koks als Raymond Blanc, Valentina Harris, Gary Rhodes, Alastair Little en Sophie Grigson masterclasses. De heiligste en ontzag wekkende kok was Raymond Blanc. De populairste was ongetwijfeld Gary Rhodes, die nog een tijdje in Amsterdam heeft gewoond toen hij in het Hilton Hotel werkte. In Nederland was deze kok gisteravond nog te zien in het slot van een serie culinaire reismagazine's op BBC 2 “More Rhodes around Britain”. De gevreesde televisie- en culinair criticus A.A. Gill is iets minder dol op Master Rhodes die hem diepzwarte heidense gedachten bezorgt. Gill schrijft in The Sunday Times dat hij zijn dochter nog liever de afwas van Keith Floyd laat doen dan dat hij bij Gary Rhodes “the checky chappy with a chip butty in one hand and chip fat in his hair” eet. Toch bezocht Gill zijn nieuwe restaurant “The people's palace” in de Royal Festival Hall in Londen. De eetzaal deed hem denken aan de lounge van een Skandinavische luchthaven. Het menu vond hij saai, kort en niet erg inspirerend en wel erg “voor elk wat wils”. Ook John Lanchester, criticus van de Observer, bekende gemengde gevoelens voor Rhodes te koesteren al geeft hij toe dat Rhodes de interesse voor de Britse keuken nieuw leven heeft ingeblazen en een reputatie op puddinggebied heeft opgebouwd. Tijdens de masterclass vertelde Gary Rhodes, die niet houdt van schilderijen op het bord, dat hij wil dat zijn restaurant meer een “eethuis” is, waar je net zo veel of weinig kunt eten als je wilt. En als je alleen toetjes wilt eten mag dat ook. In “The people's palace” moet iedereen iets kunnen eten voor elke prijs. Dat Rhodes houdt van “gemengd koken” bleek tijdens een Engels ontbijttelevisieprogramma waar hij te gast was. Toen hij beaamde dat hij een warm voorstander van de Engelse keuken was confronteerde men hem met de door zijn vrouw verklapte inhoud van zijn eigen koelkast, waarin wel degelijk mozzarella, parmezaanse kaas en andere buitenlandse lekkernijen waren weggestopt. Het volgende recept hield ik over aan de masterclass van Gary Rhodes van wie ik altijd zal blijven houden.

Snelgebakken zalmfilet

1 stuk zalmfilet van 500 gram

1 eetlepel versgemalen zwarte peper

1 eetlepel zout

1 eetlepel suiker

olijfolie

citroen of limoensap

Verwijder het vel van de vis en haal er - met een pincet - alle graatjes uit. Zeef de peper, zodat de velletjes in het zeefje achterblijven. Roer peper, zout en suiker door elkaar en strooi dit mengsel over de zalmfilet, die in huishoudfolie wordt verpakt. Leg de filet minstens een uur in de koelkast. Verhit een koekepan en smeer de pan in met olijfolie. Snijd de zalmfilet in 2 à 3 centimeter dikke plakken. “Schroei” de visplakken ongeveer 15 seconden in de hete pan. De zalm is iets bijgekleurd maar nog praktisch rauw. Bedruppel dit voorgerecht voor ongeveer 4 personen met een beetje citroensap.

    • Anne Scheepmaker