Formulier voor Drentse tipgevers

ASSEN, 23 JUNI. Poes vermist? Dure racefiets gestolen? Een verdachte auto gezien? Op vakantie? Inwoners van de Drentse gemeenten Roden, Vries, Norg, Peize en Eelde kunnen dit soort zaken binnenkort op speciale formulieren noteren en afleveren bij de politiebureau's.

De politie Noord- en Midden Drenthe wil met het project “Een veilig Noordenveld, dat doen we samen” het contact tussen publiek en politie verbeteren en de sociale controle versterken. In de vijf gemeenten werd al een relatief groot aantal zaken opgelost door tips uit de bevolking. Volgens politiewoordvoerder R. van Driel werden verdachte zaken of een kenteken gemeld als bewoners toevallig een agent tegenkwamen. “Achteraf zeiden we: dat hadden we eerder willen weten.”

Volgende week worden 20.000 pakketten verstuurd naar inwoners van de vijf Drentse gemeenten met vier soorten formulieren en een portovrije enveloppe. Ingevuld kan onder meer de vakantie ingevuld worden, waarmee de burger verzekerd is dat zijn leegstaande woning minimaal minimaal één keer door de politie gecontroleerd wordt. Indien nodig worden tips gegeven over inbraakpreventie. Op een ander formulier kunnen vermiste voorwerpen of huisdieren worden vermeld, die vervolgens worden ingevoerd op de computer. De politie adviseert, afhankelijk van de waarde, tot het doen van aangifte. De politie als particuliere beveiligingsdienst?

Politiewoordvoerder R. van Driel spreekt van een “extra service aan het publiek”. “Na de reorganisatie is een aantal bureau's nog maar beperkt open. Met dit pakket hopen we mensen te stimuleren aangifte te doen.” Ook verdachte personen en verdachte situaties kunnen worden genoteerd. Volgens Van Driel is direct bellen bij onraad of situaties die niet pluis zijn het beste, “maar mensen willen de politie soms niet lastig vallen. Of ze noteren een kenteken en denken dat het toch niet zo belangrijk was. Zo'n formulier kan een belangrijke aanvulling zijn.”

Hij onderkent dat valse aangiftes mogelijk zijn. “Het kenteken van je buurman noteren met wie je overhoop ligt. Tja, dat is niet te voorkomen. Valse meldingen krijgen we nu ook.” Bang voor een “snuffelmaatschappij”, is hij niet. “In deze plattelandsgebieden wordt toch al meer op elkaar gelet dan in de grote steden. Als politie zullen we overigens altijd meer onderzoek uitvoeren naar een verdachte situatie. Zo'n formulier is een basis.” Burgers wier tip leidt tot de aanhouding van verdachten kunnen rekenen op een bedankbrief van de districtschef en een bos bloemen. Maar dat was in Noordenveld altijd al zo.

    • Karin de Mik