FAO helpt Suriname met bosbouw

PARAMARIBO, 23 JUNI. Suriname krijgt hulp van de VN-landbouworganisatie FAO bijde opbouw van een controleapparaat voor de houtkap in het land. Paramaribo en de FAO hebben hiertoe gisteren een overeenkomst getekend.

In een programma van tien maanden, dat de FAO 259.000 dollar kost, zal vooral aandacht besteed worden aan versterking van de dienst Lands Bosbeheer (LBB). Er zal geadviseerd worden over wetgeving, bosbeheer en over administratieve werkzaamheden. Het programma voorziet ook in aanschaf van materiaal en in een opleiding van vier weken voor het personeel van LBB. Aandacht zal geschonken worden aan het op te richten Hout Instituut, dat het controleapparaat moet worden nu grote investeringen in de bosbouw op stapel staan van de Aziatische bedrijven Berjaya, Musa en Suri-Alantic. De bedrijven hebben aanvragen voor grote concessies in Suriname ingediend.

De FAO biedt deze hulp vanuit de wetenschap dat bemanning en de kennis waarover LBB op het ogenblik beschikt, onvoldoende is om adequaat toezicht te houden op de activiteiten van de multinationals.

Minister Rudi Demon van Natuurlijke Hulpbronnen toonde zich bij de ondertekening zeer tevreden, omdat de overeenkomst de eerste concrete bijdrage is ter versterking van de controlemechanismen. Er is veel kritiek op de plannen van de overheid ten aanzien van de multinationale houtondernemingen, omdat grote delen van het Surinaamse regenwoud verloren dreigen te gaan. Verscheidene organisaties hadden Paramaribo steun aangeboden om een duurzaam bosbeheer veilig te stellen. Aan de aangeboen hulp waren volgens Demon echter voorwaarden gesteld. De concrete FAO hulp is van groot belang, zegt Demon, omdat zowel versterking van LBB als het opzetten van het Hout Instituut te zwaar zijn voor de landsbegroting.

Op het aanbod van de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank voor vergaande hulp bij een verantwoorde ontwikkeling van de bossen heeft de regering nog niet gereageerd.