Export van zeiljachten steeg in 1994

ROTTERDAM, 23 JUNI. De totale waarde van door Nederlandse werven geëxporteerde zeil- en motorjachten is vorig jaar met ruim 2 procent gegroeid tot 426 miljoen gulden. De zeiljachten hebben hierin een aandeel van bijna 20 procent, de motorjachten 80 procent. Het aantal schepen daalde met 11 procent tot 2538. De gemiddelde waarde van de geëxporteerde jachten steeg van 147.000 naar 168.000 gulden.

Dit is gisteren in IJmuiden bekendgemaakt door J. Boelen, voorzitter van de Hiswa vereniging. Deze organisatie verenigt de ondernemers die actief zijn in de waterrecreatie. Boelen presenteerde in Seaport Marina IJmuiden de informatie over de Hiswa te Water, het internationale drijvende watersportevenement, dat van 5 tot en met 10 september in de zeejachthaven Seaport Marina wordt gehouden.

Duitsland was jarenlang de belangrijkste afzet- en exportmarkt voor de Nederlandse jachtwerven. Vorig jaar stond echter Groot-Brittannië (95 miljoen gulden) op de eerste plaats, gevolgd door Duitsland (55 miljoen).

De export van zeiljachten steeg in 1994 met 35 procent tot ruim 83 miljoen gulden. De waarde van de geëxporteerde motorjachten daalde met 5 procent tot ruim 340 miljoen.

De totale waarde van de import van jachten is ruim 11 procent gedaald naar 155 miljoen gulden. De zeiljachten hebben een aandeel van 34 procent, de motorjachten 59 procent. De belangrijkste importpartner is de VS (37,5 miljoen), gevolgd door Noorwegen (26,8 miljoen).

De ondernemers in de waterrecreatie constateren dat de bestedingsbereidheid van de consument trager op gang komt dan op grond van de economische ontwikkeling mag worden verwacht. De weersomstandigheden hebben dit jaar ook nog niet bijgedragen aan het watersportgevoel. (ANP)