Elsevier stapt uit commerciële zender Veronica

HILVERSUM, 23 JUNI. Het uitgeversconcern Reed Elsevier doet niet meer mee aan de nieuwe commerciële nieuwszender van Veronica, omdat het de financiële risico's te groot vindt.

Dat betekent dat in het project alleen de twee andere partners overblijven: omroepvereniging Veronica en uitgeverij Qoute. Hoofdredacteur-directeur Allard Berens van Nieuwsradio 1395, zoals het nieuwe station naar de uitzendfrequentie gaat heten, zei dat vanmorgen in Hilversum op een bijeenkomst over de toekomst van de nieuwsvoorziening op de radio. Het station Nieuwsradio 1395, dat 24 uur per dag gaat uitzenden, moet volgens Berens in september van start gaan. Veronica-voorzitter J. van der Reijden bevestigd desgevraagd dat Quote en Veronica het initiatief doorzetten.

Elsevier is kopschuw geworden door de problemen met de frequentie op de middengolf. Het station zal zoals het er nu naar uitziet alleen ongestoord te ontvangen zijn tussen zonsopgang en zonsondergang. In de avond en nachturen treden storingen op die afkomstig zijn van Radio Tirana. Daarnaast vindt Elsevier volgens Berens de periode te lang die nodig is om het commerciële station winst te laten maken. Zelf hoopt hij dat het over drie jaar zover is. Berens zegt het prettig te vinden als er alsnog een uitgeversconcern in het project stapt. Volgens hem heeft het vertrek van Elsevier geen gevolgen voor het budget dat hem de komende drie jaar ter beschikking staat.

Berens hoopt over drie jaar een luisterdichtheid van 2 à 2,5 procent te hebben. Zijn doelgroep bestaat vooral uit luisteraars van tussen 30 en 50 jaar. De hoofdredacteur-directeur stelde zich bescheiden op. Hij voelt zich de eerste jaren met het budget dat hij ter beschikking heeft niet in staat tot een keiharde concurrentie met Radio 1, de nieuwszender van de publieke omroep. Die krijgt in september voor de piekuren een centrale redactie. Nieuwsradio 1359 gaat met ongeveer 55 journalisten van start. (ANP)