Economen ontraden Clinton strafheffingen

WASHINGTON/GENÈVE, 23 JUNI. Meer dan honderd economen, onder wie twee Nobelprijswinnaars, hebben gisteren een beroep gedaan op de Amerikaanse president Clinton niet langer te dreigen met eenzijdige handelssancties tegen Japan. In een brief aan Clinton schrijven ze dat de nieuwe Wereldhandelsorganisatie (WTO) “ernstig en permanent wordt beschadigd” indien de VS eenzijdig sancties oplegt aan Japan bij een Japanse weigering zijn markt voor Ameikaanse auto's en auto-onderdelen verder te openen.

“Het opleggen van tarieven van 100 procent op 13 luxe modellen van Japanse auto's zal zeker als een schending van de nieuwe WTO-regels worden veroordeeld,” aldus de economen. Volgens hen zouden de VS zelf een zaak tegen Japan bij de WTO aanhangig moeten maken in verband met de vermeende Japanse handelsbarrières. Onder de 111 ondertekenaars van de brief zijn de Nobelprijswinnaars James Tobin en James Buchanan.

President Clinton verklaarde gisteren in een rede voor werknemers van Ford dat hij de aangekondigde handelssancties tegen Japan zal opleggen als voor 28 juni geen akkoord is bereikt. “Ik ben voor vrije handel, maar ik ben voor faire handel,” aldus de president. Clinton maakte eerder in Washington bekend dat hij een commissie heeft benoemd die aanbevelingen moet doen met het oog op een “betekenisvolle opening” voor Amerikaanse produkten van markten in Azië en het gebied van de Stille Oceaan.

Amerikaanse en Japanse onderhandelaars, die gisteren in Genève hun onderhandelingen over het handelsconflict heropenden, zijn nog niet nader tot elkaar gekomen. Een Amerikaanse organisatie van dealers van Japanse auto's heeft inmiddels gedreigd met juridische stappen, indien het tot sancties komt. (Reuter, AFP, AP)