De verte

De verjaardag van de reiger

'Ik ben bijna jarig', zei de reiger op een ochtend tegen de kikker.

'O ja?' zei de kikker, die een eindje verder op aan een rietstengel heen en weer zwaaide.

'Ja', zei de reiger, 'en ik ga het op een hele bijzondere manier vieren.'

'O', zei de kikker. 'Hoe dan?'

'Nou...' zei de reiger, 'dat houd ik nog geheim. Maar ik nodig alleen jou uit, kikker.'

'Ach', zei de kikker en dook in het water.

Hij zwom weg en dacht na. Hij was wel nieuwsgierig naar de verjaardag van de reiger. Zou de reiger mij misschien vragen of ik iets wil kwaken? dacht hij. Dat wil ik wel. Hij wist nog iets heel moois, dat hij nog nooit had gekwaakt. En wat zouden we eten? dacht hij. Wat voor taart zou er zijn? Een watertaart met kroos? Of iets modderigs? Waar zou de reiger eigenlijk van houden?

De kikker frontste zijn voorhoofd. Hij wist niet zeker waar de reiger het meest van hield, maar plotseling bedacht hij dat hij ook heel nieuwsgierig was naar de verte. Die moet ik toch echt eens van dichtbij zien, dacht hij. En terwijl hij nadenkend met zijn hoofd knikte zwom hij verder.

Op de ochtend van de verjaardag van de reiger was de nieuwsgierigheid van de kikker zó groot dat hij heel vroeg naar de verte vertrok.

Hij liet een briefje voor de reiger achter:

Beste reiger, Gefeliciteerd met je verjaardag, maar ik moest dringend op reis (naar de verte). De kikker.

De reiger las het briefje en keek treurig uit over het riet en de rivier daarachter, die zachtjes kabbelde. Het werd een schrale verjaardag zo. Hij had met de kikker willen dansen, en hij had hem plechtig willen beloven dat hij hem na zijn verjaardag nooit meer zou opeten.

Hij trok zijn schouders omhoog en zuchtte.

Zo stond hij roerloos en verdrietig urenlang zijn verjaardag te vieren tussen het bleke riet.

's Avonds laat kwam de kikker thuis. De verte was hem tegengevallen. Hij had hem van heel dichtbij bekeken, met zijn neus er bovenop. Maar iets bijzonders had hij niet gezien. Er is eigenlijk niets aan, vond hij. Maar hij was toch blij dat hij was gegaan.

    • Toon Tellegen